Política

Montilla creu que a l'Estat hi ha "separadors" que donen arguments als "separatistes" que hi ha a Catalunya

El president del govern admet que la seva relació amb José Luis Rodríguez Zapatero "és fluida", però "no està exempta de tensions"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reconegut aquest dijous que a Catalunya "hi ha separatistes", però ha assegurat que "a la resta d'Espanya hi ha separadors que no treballen per la concòrdia i que el que fan és confrontar i criticar injustament i donen arguments als que no volen continuar a Espanya".

En una entrevista a Ràdio Teletaxi, Montilla ha admès que a l'Estat espanyol "hi ha persones i formacions polítiques que no contribueixen a la concòrdia entre Catalunya i Espanya i treballen no per bastir ponts sinó per obrir fossats".

De fet, ha concretat que es referia als que van recórrer l'Estatut al Tribunal Constitucional, és a dir al PP. Montilla s'ha reafirmat en la constitucionalitat del text i ha assegurat que "no renunciaran a les coses que ha suposat l'Estatut".

Preguntat per la seva relació amb Zapatero, ha dit que és "fluida i cordial i que en moments no està exempta de tensions, com és normal que passi entre persones que tenen responsabilitats diferents i no sempre coincidents".

"No sempre coincideixen els interessos del conjunt d'Espanya i els de Catalunya. A ell li toca defensar els interessos d'Espanya i a mi els de Catalunya, i en molts casos aquests són coincidents i en altres no i és normal que hi hagi tensions". Montilla ho ha volgut emmarcar dins de la normalitat.

Així mateix, ha manifestat que hi ha coses "que s'estan complint" per part del govern espanyol, com tot el que té que veure amb les infraestructures.

"L'Estatut vol dir educació, sanitat, serveis socials i infraestructures". En aquest sentit, ha manifestat que s'està complint la inversió en infraestructures de la disposició addicional tercera del text. "L'Estatut és també les inversions que el país necessita i ha fet possible l'acord amb el nou sistema de finançament".

"Un referèndum té unes conseqüències polítiques que les consultes no tenen"
Montilla també ha fet declaracions respecte a les consultes sobre la independència previstes per aquest diumenge.

El president ha declarat que són consultes "organitzades per entitats privades que si es fan en el marc del respecte a les lleis" ell hi té poc a dir.

"No són referèndums, que és una convocatòria que es fa d'acord amb una normativa legal i tenen unes garanties que no tenen les consultes, on qui convoca, qui fa la campanya i qui ho organitza són les mateixes persones". "Un referèndum té unes conseqüències jurídiques i polítiques que unes consultes d'aquestes característiques no tenen", ha assegurat.

Sobre si analitzarà els resultats de les consultes independentistes, el president Montilla s'ha limitat a dir que "llegeix la premsa i estarà informat d'això i tot el que passi".

Per altra banda i sobre la reforma de l'impost de successions, ha declarat que està en marxa "un procediment aprofitant la llei de mesures que acompanya el pressupostos per una reforma en profunditat" d'aquest impost.

"És el compromís que teníem i el tirarem endavant perquè les classes mitjanes i les mitjanes baixes no hagin de pagar aquest impost, sobretot quan són herències de pares a fills", ha afegit.

Pensem que s'ha d'adequar a la situació de l'impost en altres països d'Europa, i alhora  ha recordat que la proposta pactada entre Economia i ERC és "una reforma en profunditat que farà que més del 90% de les persones no el paguin".

Tot i això, no ha fet referència al fet que ICV-EUiA, un dels socis de govern, s'hagi desmarcat de la proposta d'Economia i d'ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.