Política

Un nou testimoni vincula Berlusconi amb la Màfia

La Cosa Nostra va ajudar el Cavaliere a pujar al poder el 1994 a canvi de favors, segons revela ara un coronel dels carrabiners citant un penedit ja mort

La Cosa Nostra siciliana va ajudar Silvio Berlusconi a accedir al poder per primer cop l’any 1994, segons un nou testimoni mafiós conegut ara. El febrer d’aquell any, abans de ser assassinat pels excompanys del crim organitzat, el boss de Caltanissetta Luigi Ilardo va confessar al coronel dels carrabiners (policia militaritzada) Michelle Riccio que la Màfia havia negociat amb el senador Marcello Dell’Utri donar suport a Berlusconi a les eleccions del mes següent a canvi de favors.

Aquesta confessió s’ha sabut ara, precisament quan la justícia revisa la condemna a Marcello Dell’Utri per aquests fets, dictada el 2004 i recorreguda pel senador.

Dell’Utri, íntim amic del Cavaliere, va cofundar Força Itàlia (el partit del centredreta amb el qual Berlusconi va arribar al poder) i és el seu home fort a Sicília. A les eleccions del 1994, el bon resultat a l’illa va contribuir a la victòria per primer cop del magnat televisiu, però el poder li va durar poc, ja que un any després era processat per corrupció i l’aliada Lliga Nord el deixava caure.

Cedir concursos públics
Després d’escoltar el penedit, el coronel Riccio va redactar un informe amb les declaracions sense incloure-hi el nom de Dell’Utri perquè no es fiava del seu superior, Mario Mori. De fet, temps després Mori va ser investigat per col·laborar amb la Cosa Nostra però va ser absolt. Ara, quinze anys després, el coronel sí que ha declarat davant la fiscalia de Palerm, segons el diari La Repubblica. Riccio diu que Ilardo li va explicar el pacte entre Dell’Utri i el llavors capo dei capi de la Màfia, Bernardo Provenzano. A canvi del suport de totes les famílies mafioses sicilianes, el dirigent de Força Itàlia s’hauria compromès “a garantir lleis a favor dels processats” i a “la cobertura futura dels interessos econòmics” de la Màfia, com “concursos públics i finançament estatal”.

L’informe se suma a revelacions anteriors que van contribuir a condemnar Dell’Utri. Antonino Giuffrè, exhome de confiança de Provenzano, ja havia afirmat que els mafiosos esperaven que el govern Berlusconi reformés el règim d’aïllament reservat als capi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona