Política

Royal confirma que serà candidata a liderar el PS francès

Món

L’excandidata presidencial Ségolène Royal va formalitzar ahir la seva candidatura al lideratge del Partit Socialista en la primera jornada del congrés de la formació, que se celebra aquest cap de setmana a Reims. Així ho va confirmar el diputat d’origen català Manuel Valls –que recolza Royal al congrés malgrat nombrosos desacords en el passat– a la sortida de l’assemblea general del seu corrent intern.

Valls, que havia rebut l’encàrrec de comunicar la candidatura a la premsa, va expressar que l’eurodiputat Vincent Peillon concorrerà en tàndem amb Royal per convertir-se en el nou número dos del partit.

Tot i així, la incertesa sobre la resolució d’aquest congrés seguia sent màxima. La posició de força de l’expresidenciable, que partia com a favorita després que els militants escollissin contra pronòstic el seu projecte en la votació de la setmana passada, es podria veure perjudicada pel seu aïllament en el joc d’aliances. Royal només controla un 29% dels vots dels militants i cap dels altres candidats semblen disposats a ajudar-la a assolir la majoria.

En tot cas, la possibilitat d’un front anti-Ségolène va semblar esvair-se durant la jornada d’ahir. L’alcalde de París, Bertrand Delanoë, va distanciar-se del pacte que preparaven l’alcaldessa de Lilla, Martine Aubry, i l’eurodiputat Benoît Hamon, cap de fila de l’ala esquerra del partit. Tots tres es van reunir abans de l’inici del congrés amb la intenció de segellar un acord. Però Delanoë va preferir distanciar-se’n a l’últim moment, davant la falta d’entesa sobre el nom del candidat unitari que pretenia imposar.

Consensuar un nom
Delanoë apostava ahir per consensuar amb els seus rivals un primer secretari sorgit del seu corrent, una maniobra que li hauria permès salvar la seva imatge i desvincular-se de les maquinacions conduïdes per Aubry i Hamon, així com conservar les esperances per a les presidencials del 2012. La iniciativa, per a la qual sonava amb insistència el nom del diputat Pierre Moscovici, no hauria acabat de prendre força.

Davant la desmesurada batalla d’egos, l’encara primer secretari François Hollande va fer una encesa crida a la unitat en el discurs obertura del congrés, on s’acomiada després d’onze anys al capdavant de la formació. “Tothom vol la unitat, però sempre que es practiqui al voltant de si mateix”, va ironitzar, conscient de les crítiques que es reprodueixen entre els ciutadans davant les eternes baralles de la formació. Segons un sondeig publicat ahir al diari Le Monde, el 55% dels francesos creuen que el PS es troba enmig d’una profunda crisi.

Hollande va demanar als socialistes que se sentin “orgullosos” de ser del PS. “Prefereixo pertànyer a aquest partit que a un altre on no hi hagi debat i on em diguin el que he de pensar”, va dir en referència a la UMP de Nicolas Sarkozy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.