Política

Puigcercós: "El primer que recela que l'acord es compleixi sóc jo"

Entrevista a Joan Puigcercós, president d'Esquerra

El consell nacional d'ERC ratificarà el sí del partit al nou finançament. Puigcercós s'explica a l'AVUI tres hores després d'anunciar el seu aval al model.

Parla d'acord històric. El seu no és, per tant, un sí crític sinó un sí convençut.
És un sí convençut perquè era conscient de les dificultats que hi havia per negociar aquest acord. No era fàcil amb el marc estatutari que teníem i no era fàcil poder-nos situar per damunt de la mitjana. És la primera vegada que s'aconsegueix. Això no vol dir que hàgim fet cim, senzillament que hem complert una etapa molt difícil d'assolir. Hem retallat una tercera part del dèficit fiscal amb menys d'una tercera part del Parlament de Catalunya.

Quina ha estat l'última hora de la negociació?
Ahir al matí, a les 9, en converses amb el ministeri encara deien que no hi podien arribar perquè generava un greuge comparatiu amb altres comunitats. Hi havia el risc de no arribar-hi fins a última hora.

Salgado parla d'11.000 milions per a tots els territoris. Vostès diuen que a Catalunya n'hi pertocaran 3.855. Dins de la seva xifra hi ha partides per a competències específiques. Quina garantia té que aquesta sigui la xifra real?
En aquesta vida no hi ha res garantit. I menys quan parlem de Madrid. Siguem conscients de quin terreny trepitgem...

Home, doncs així el seu és un altre vot de confiança a Zapatero.
Vot de confiança ni un. Confiança en la part catalana que ha negociat l'acord. No, l'acord és que es garanteix que més del 28% dels recursos totals seran per al govern de Catalunya, que estarem per sobre del 105 de la mitjana i que en recursos absoluts superarem el llindar dels 3.800. Catalunya tindrà el mateix que la suma d'Andalusia i Madrid.

Però quin percentatge és per a competències específiques?
Petit, però és veritat que s'ha situat un paquet important de recursos que tenen en compte Mossos, presons, transport urbà i energies renovables.

Vostès van votar que no a l'Estatut perquè el veuen insuficient. Ara avalen un finançament que s'aplicarà totalment el 2012, un any més tard del que marca l'Estatut. Com ho explica?
L'Estatut era una ocasió històrica perquè fixava unes noves condicions amb l'Estat. Aquest sistema de finançament el renovarem, és quinquennal. No es pot comparar i serà molt difícil fer un nou Estatut. I si CiU considera que amb una altra conjuntura són capaços de superar això, tindran el nostre suport. Amb aquesta conjuntura, amb aquest model d'Estat, hem fet cim. Ara el que ens hem de preparar és per a una nova etapa.

Ja parla del concert?
L'Estat dóna fins aquí. Ara hem de pensar en el dret a decidir, començant pels propis recursos.

¿El seu sí garanteix l'estabilitat del govern fins a final d'aquesta legislatura?
Igual que abans. Hem salvat la legislatura, però hi ha una sentència del Tribunal Constitucional a la cantonada i el govern haurà de reaccionar si toca les parets mestres. La tensió hi serà.

A què atribueix que part de l'executiva no hi hagi votat a favor?
Hi ha gent que recela d'Espanya i que tota la lletra s'acabi complint i es traslladi a la LOFCA. El primer que en recela sóc jo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.