Política

Grècia pacta amb la UE i l'FMI un pla de rescat amb "grans sacrificis"

El president grec, Iorgos Papandreu, demana un esforç al poble

Grècia ha arribat a un acord amb la UE i el FMI que obre la porta a un pla de mesures d'ajuda per rescatar el país de la crisi en què està immers i que requerirà "grans sacrificis" per al poble grec, ha dit el president grec Iorgos Papandreu aquest diumenge hores abans que anunciï els detalls sobre el pla d'ajust que aplicarà el seu govern per reduir els seu dèficit, amb noves mesures impopulars com una pujada d'impostos i una retallada dels salaris. "Es tracta d'un paquet d'ajuda sense precedents que requereix un esforç també sense precedents del poble grec", ha afirmat Papandreu, matisant que sense aquest sacrifici el país està sentenciat a la fallida.

El president del govern ha reconegut que el país no està en condicions de refinançar el seu deute i ha destacat que els préstecs extraordinaris d'uns 100.000 milions d'euros que rebrà Grècia de la UE i el FMI ajudaran el país ha fer "grans canvis".

El tracte acordat aquest diumenge representa el primer rescat de la crisi d'un dels membre de la zona euro, un pas que els tractats de la UE rebutgen explícitament, però que els líder de la Unió consideren necessari per salvar l'eurozona de la desagregació.

A les quatre de la tarda els ministres d'economia i de finances de la zona euro es reuniran a Brussel·les per arribar un acord entre els països sobre el detalls del pla d'ajuda. Aquest dissabte, la ministra d'economia francesa, Christine Lagarde, apuntava que els líders de França i Alemanya, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, havien acordat un paquet d'ajudes per a Grècia que podria arribar als 120.000 milions d'euros a tres anys vista.

Coincidint amb l'1 de Maig aquest dissabte, centenars de grecs van sortir al carrer per protestar sobre el pla de retall que vol posar en marxa el govern de Papandreu. Les protestes van acabar amb durs enfrontaments entre la policia i els manifestants.

En aquesta línia, els sindicats grecs han advertit que prendran de nou els carrers si el pla d'austeritat es fa efectiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.