Política

Mor en un atemptat a Teheran un professor universitari expert en energia nuclear

Una motocicleta bomba ha explotat davant de casa seva i la cadena Al Alam apunta com autor el grup opositor a l'exili

Un professor universitari iranià, expert en energia nuclear, ha mort aquest dimarts davant del seu domicili, al nord de Teheran, per l'explosió d'una motocicleta bomba aparcada al costat del seu cotxe, accionada per un comandament a distància.

El fiscal general de Teheran, Abas Yafari Dolatabadi, ha confirmat l'atac després que es conegués la noticia i ha explicat que el cadàver ha sigut traslladat a l'oficina del forense i que “s'ha obert una investigació per trobar els culpables i conèixer els motius”.

Segons el butlletí de la televisió estatal, Masud Mohammadi, docent adscrit a la Universitat de Teheran, era un professor de la revolució i ha mort com a màrtir en un atemptat perpetrat per grups antirevolucionaris i agents de l'opressió mundial. Per la seva part, la cadena oficial àrab Al Alam ha precisat que, segons fonts “ben informades”, l'atac ha sigut obra del moviment d'oposició a l'exili Muyahidin Jalq, considerat terrorista pel règim d'Iran.

Hores després, els opositors han negat en un comunicat la seva implicació en l'atemptat i han condemnat el que consideren intents del règim iranià d'atribuir-los l'autoria de l'assassinat de Mohamadi en una "campanya de difusió de mentides i de difamació contra aquesta organització".

D'altra banda, el ministre iranià d'Assumptes Exteriors, Ramin Mehmanparast, ha descrit l'atemptat com “un acte inhumà perpetrat a mans d'agents sionistes o mercenaris nord-americans”, relacionant d'aquesta manera els Estats Units i Israel amb l'acte.

Crisi politico-social a l'Iran
És el primer atemptat d'aquestes característiques del que s'informa a Teheran des del 13 de juny passat, quan va esclatar la crisi política i social que divideix el país. Aleshores, centenars de milers de persones van sortir als carrers protestant per la reelecció del president, Mahmud Ahmadineyad, que la oposició considera fruit d'un “frau massiu”.

Des d'aquell moment les mobilitzacions s'han repetit al llarg del país tot i l'acció repressiva de les Forces de Seguretat i l'empresonament de milers de persones, sobretot responsables de l'oposició, periodistes, estudiants i professors universitaris. El règim iranià ha acusat a països com els Estats Units i el Regne Unit de fomentar els disturbis i assegura que també hi participaren membres del moviment opositor a l'exili, Muyahidin Jalq.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.