Política

L'independentisme extraparlamentari troba insuficient l'editorial conjunt

Les CUP, Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés consideren que cal superar l'autonomisme i aposten per les consultes independentistes com una bona via de resposta davant la sentència del TC. Reagrupament dóna per obsolet l'Estatut i se centra en una futura Constitució catalana

L'esquerra extraparlamentària es desmarca de l'editorial conjunt publicat aquest dijous per dotze diaris catalans perquè defensa la via autonomista, que consideren està esgotada. Així ho manifesten portaveus de les CUP, Reagrupament, Sobirania i Progrés i la Plataforma pel Dret de Decidir.

El president de Reagrupament, Joan Carretero, ha manifestat que troba molt bé que hi hagi una voluntat conjunta però que el seu partit "no està per això". "L'Estatut fa molt temps que el vam deixar estar, nosaltres estem per la futura constitució catalana", ha declarat de manera contundent a l'AVUI.cat.

El portaveu de les Candidatures d'Unitat Popular (CUP), Marc Sallas, assegura que l'editorial té un cert "tuf de regeneracionisme espanyol" ja que considera que el text consensuat no feia més que "aprofundir encara més en l'Estat de les autonomies". Per Sallas, "la dignitat de Catalunya –títol de l'editorial– no passa per cap Estatut". A més, considera que una resposta a una retallada de l'Estatut són les consultes independentistes del 13 de desembre i "no fer articles demanant que el Constitucional no faci la seva feina".

El portaveu de les CUP considera que el text unitari "demostra que l'autonomisme no està superat tot i que està esgotat" i considera que Catalunya ha de tirar endavant i "avançar cap al dret de decidir" i per ell una clara manera de fer-ho són les consultes independentistes del 13 de desembre. "El que cal és estendre les consultes arreu dels Països Catalans, aquesta sí que és una bona resposta al TC", ha sentenciat.

En aquest sentit també s'expressa la Plataforma Sobirania i Progrés, que tot i celebrar la iniciativa de la premsa catalana assegura que vol donar “un toc d'alerta" pel que fa a "la vaguetat i imprecisió" en la resposta que es vol donar a la sentència del TC. Per Sobirania i Progrés, les úniques respostes “realistes i viables” davant la sentència del TC “han d'estat basades, com a mínim, en la defensa del dret a l'autodeterminació”.

Des d'aquesta plataforma es reclama “més precisió” i es demana que es concreti “amb més claredat en què es tradueix, políticament, aquesta defensa de la dignitat de Catalunya”. És dir, reclamen que s'aclareixi si es tradueix “en una defensa encoberta de la via autonomista o en una aposta clar per l'autodeterminació”. A més, Sobiranisme i Progrés coincideixen amb la CUP en què un exemple per avançar cap a l'autodeterminació és la iniciativa de les consultes municipals sobre la independència. “És aquí on la societat catalana podrà exhibir la fortalesa proclamada per l'editorial unitària”, aclareix.

L'editorial arriba tard
La vicepresidenta de Plataforma pel Dret de Decidir, Carme Forcadell, ha dit que el text conjunt li sembla bé perquè demostra que els catalans saben unir-se, però que arriba tard perquè aquest Estatut, que ara ha de donar per bo el TC, no és el que va sortir del Parlament de Catalunya, sinó, el retallat.

Segons Forcadell, l'editorial és "una advertència" perquè en aquest moment de sobiranisme a l'alça si es decideix tombar el text català "hi haurà gent votant a les consultes i reclamant altres vies que superin l'Estatut".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.