Política

El malson de Bombai, inacabable

Món

Les forces d’elit índies han continuat divendres perseguint els islamistes armats atrinxerats en un hotel de Bombai, dos dies després dels atemptats coordinats a la capital econòmica de l’Índia que han fet almenys 155 morts, entre els quals almenys disset estrangers, i 327 ferits. Segons la policia, els escamots especials han alliberat 143 ostatges de l’hotel i han matat dos pistolers a l’Hotel Oberoi-Trident. Poc després han donat per acabades les operacions en aquest establiment.

Tot i això, les autoritats han afirmat que encara quedava almenys un atacant amagat a l’Hotel Taj Mahal, on durant tot el dia s'han sentir explosions i trets i era freqüent veure corredisses pel recinte hoteler i gent ferida. Els serveis d’intel·ligència indis han descobert una habitació de l’Hotel Oberoi-Trident plena d’armes i explosius. Segons els serveis d’intel·ligència indis, un extremista anomenat Abu Islami havia reservat una habitació quatre dies abans que els altres membres del grup desembarquessin a Bombai per mar. Un alt responsable dels serveis secrets indis va explicar que hi havia prou explosius i armes “per a una operació de llarga durada”.

La situació era molt confusa i divendres a la nit encara no estava clar quants ostatges hi havia retinguts després que se n’haguessin alliberat desenes, especialment estrangers.

El que sí que estava confirmada era la mort dels cinc ostatges israelians, entre els quals un rabí de Nova York i la seva dona, que estaven retinguts en un centre jueu ortodox, assaltat per les forces índies. Els segrestats van ser assassinats pels seus captors durant la intervenció de les forces especials, segons va explicar un responsable indi.

Els atacs coordinats en diversos punts de la ciutat han revifat la tensió entre l’Índia i el Pakistan, dues potències nuclears històricament enemistades. El govern indi ha atribuït la massacre a “elements” provinents del Pakistan, que l’endemà de la massacre es va queixar del fet que Nova Delhi els acusi sense proves. Amb tot, Islamabad va mirar de reconduir ahir la situació, va tenir paraules conciliadores i va assegurar que els dos països s’enfronten a un enemic comú. El govern pakistanès va anunciar, a més, que enviaria a l’Índia el seu cap dels serveis secrets per compartir informació d’intel·ligència amb el país veí.

Segons el govern indi, un dels militants islamistes detinguts és un ciutadà pakistanès i el primer ministe de l’Índia, Manmohan Singh va advertir del “cost” que hauran de pagar els països veïns si no prenen mesures per evitar que el seu territori sigui utilitzat per dur a terme atemptats. El ministre d’Exteriors pakistanès, Shah Mehmood Qureshi, va advertir a l’Índia que no utilitzi els atemptats amb finalitats polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.