Política

Zapatero: "L'euskera i el català són llengües d'Espanya"

Debat d'investidura

El candidat a la presidència del govern d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat públicament el bilingüisme, en concret, a Catalunya, i per extensió, a Euskadi i Galícia, després que la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, el critiqués.
En concret, Zapatero ha replicat a Díez: “El règim lingüístic de l'Estat és el que tenim des de fa 20 anys i ningú ha plantejat que tingui a veure amb la política lingüística”. Més encara: “És injust dir que el castellà està perseguit en alguna comunitat on hi ha llengües cooficials. El que es defensa és el bilingüisme. L'euskera i el català són llengües d'Espanya”, ha remarcat.

Segons Zapatero, la política lingüística que s'aplica a Catalunya és un "exemple de convivència" i no pretén evitar que ningú s'expressi en castellà ni que aprengui aquesta llengua, sinó que tots els ciutadans puguin accedir al bilingüisme com a una riquesa i com a condició per a la supervivència del català.

I és que, entre d'altres, Díez ha reclamat que el govern central recuperi competències com la sanitat i l'educació “per fomentar la igualtat”. I ho ha fet perquè, segons diu, és “autonomista i vull més autonomia per al govern de la nació”.

Defensa clara
Així doncs, Zapatero ha estat clar en la seva resposta a Díez a l'hora d'assegurar que la política lingüística a Catalunya no tan sols ha fet possible una "convivència" que constitueix un "èxit col·lectiu", sinó que a més ha aconseguit, fins avui, "evitar un dels pitjors fenòmens que s'han produït en altres països" que no ha citat, com és "la creació de comunitats lingüístiques separades i enfrontades".

Aquest, segons Zapatero, "és un valor fonamental a preservar" que el que s'ha aconseguit "entre tots en aquests 30 anys de democràcia", així com "un exemple" que cal contraposar "als tòpics i als judicis en alguns casos malintencionats".

El candidat a la presidència del govern d'Espanya ha insistit que el castellà no pateix cap persecució a Catalunya ni a cap altre territori de l'Estat. El castellà, ha dit, és "la llengua dominant" en l'esfera social en totes les comunitats autònomes espanyoles, "també en aquelles on hi ha llengües cooficials", i des de la Transició ha existit "una política de defensa i de garantia del bilingüisme" i de les llengües pròpies que hi ha en algunes comunitats autònomes i que van estar "prohibides" i "marginades" durant moltes dècades de la història espanyola.

"S'ha aconseguit i cal preservar-ho", ha afirmat, perquè "no està exempt de problemes", però "com tothom sap aquesta és una qüestió sensible que afecta aspectes emocionals i emotius i que cal tractar amb prudència, sentit institucional i sense fer cap concessió a la temptació demagògica", ha conclòs Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona