Política

Zapatero allarga la mà al PP i oblida CiU en evitar parlar de les balances fiscals i el model de finançament

El candidat socialista a la presidència del govern presenta un pla de xoc per pal·liar la desacceleració econòmica actual

José Luis Rodríguez Zapatero ha fet un discurs d'una hora i 24 minuts en què ha allargat la mà al PP per "col·laborar en els assumptes d'Estat" com el terrorisme, la reforma del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, el model de finançament autonòmic i els objectius per la presidència de la Unió Europea, però ha oblidat pronunciar-se sobre aquelles qüestions que més esperaven els partits catalans, sobretot des de CiU, com són fer públiques les balances fiscals i concretar el nou model de finançament català. Sobre el problema de l'aigua, Zapatero ha remarcat que serà el govern espanyol qui coordinarà les polítiques de l'aigua per garantir-ne l'abastiment i sense entrar a parlar de transvasaments.
Sobre la renovació del model de finançament, Zapatero també ha demanat la col·laboració del principal partit de l'oposició perquè és "una peça clau del sistema institucional". Aquesta i altres propostes de Zapatero sobre el model del finançament o la política de l'aigua ha estat qualificada per CiU, ERC i ICV com una intromissió del govern espanyol en competències de la Generalitat i ha estat vista com una "recentralització".

El president del govern espanyol en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, ha començat el seu discurs d'investidura demanant als diputats "confiança per aconseguir el creixement i la prosperitat d'Espanya" i superar la fase de desacceleració actual de l'economia. Zapatero ha reiterat diverses vegades que malgrat la situació econòmica adversa el govern mantindrà la política social sense apujar els impostos.

Sobre el terrorisme, el candidat socialista a la presidència del govern espanyol ha demanat unitat per "crear una nova estratègia antiterrorista amb el suport de tots els grups de la cambra".

Renovacions urgents
En aquest sentit, Zapatero també ha demanat el suport de la cambra per portar a terme dos acords "en un termini breu". Per una banda la renovació "urgent" del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i, per una altra, el finançament autonòmic.

Per fer front a la situació econòmica, Zapatero ha anunciat mesures immediates, que començarà a aplicar durant la primera setmana de mandat: ajuts de 400 euros per a pensionistes, assalariats i autònoms; afavorir l'avançament de les devolucions de l'IVA a les empreses i reduir les càrregues fiscals en la rehabilitació d'habitatges per promoure la rehabilitació d'edificis en el sector de la construcció, entre d'altres qüestions.

També ha anunciat que elevarà a 800 euros el salari mínim; les pensions mínimes de jubilació augmentaran fins als 850 euros i les de viduïtat, fins als 700. Es continuarà apostant per la construcció d'habitages de protecció oficial i pels ajuts de lloguer a la gent jove.

Unitat i diàleg
Zapatero ha demanat "unitat" i "diàleg" davant de temes importants com són el terrorisme, la violència masclista, la igualtat de gènere, la immigració, el desenvolupament econòmic, la seguretat a les carreteres, el canvi climàtic, els accidents laborals i la reforma de la justícia, punts que ha anat desgranant i ampliant al llarg del discurs.

En el seu discurs i sobre política exterior, Zapatero ha assegurat que el 2012 es destinarà el 0,7% del PIB a l'ajuda oficial per als països necessitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.