Política

De la Vega adverteix que el finançament autonòmic tornarà a ser 'cafè per a tothom'

El nou model de finançament autonòmic tornarà a ser cafè per a tothom. Ho han deixar clar aquest divendres els dos vicepresidents del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

"Comprenc que aquest govern en aquest tema no es pot permetre els cent dies de coll", ha dit Solbes amb mitja rialla quan li han preguntat com avançaven les negociacions.

Després de recordar que el nou executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va prendre possessió tot just la setmana passada, ha assegurat que ja hi ha "contactes discrets" i ha admès que la qüestió "ja es va treballar la legislatura passada". "Coneixem les posicions. N'hi ha que es conformen de posar-se al dia amb un increment financer d'acord amb l'increment de població. I hi ha una altra posició que creu que cal reduir el fons de suficiència de l'Estat", ha resumit.

L'Estat, segons Solbes, creu que "en els últims anys el finançament de les comunitats ha augmentat molt més que la de l'Estat". L'Estat, per tant, pot fer un esforç financer "però serà molt limitat donades les condicions actuals".

Al vicepresident li sembla "normal" que Catalunya i València parlin del nou model de finançament, ja que el conseller d'Economia català, Antoni Castells, intenta buscar aliances. Tanmateix, Solbes té "la sensació que Catalunya i València no estan en el mateix quadre".

De la Vega intervé
Després d'un parell de respostes de Solbes als periodistes que deuen haver semblat poc contundents a la seva companya de taula, la vicepresidenta De la Vega ha decidit intervenir-hi. "L'objectiu del govern és millorar el model de finançament, i ho hem de fer d'acord amb totes les comunitats autònomes, com s'ha fet sempre. Sí que volem millorar el finançament de les comunitats autònomes, que es millori la seva autonomia financera, però també volem mantenir la cohesió i la solidaritat, i la modificació s'ha de fer entre tots i ha de ser aprovada al Parlament amb la majoria més àmplia possible", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.