Política

Castells replica a Solbes que l'Estat ha trapassat el dèficit a les autonomies

"Si l'Estat té superàvit és perquè ha traspassat el dèficit a les comunitats autònomes, ho sabem molt bé els nostres amics del govern de l'Estat. Qui suporta les despeses socials, de sanitat i d'ensenyament?". Amb aquestes paraules el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha replicat al vicepresident espanyol Pedro Solbes, que la setmana passada va anunciar que l'esforç estatal per millorar el finançament autonòmic serà "molt limitat" a causa de la crisi econòmica.

Castells ha assegurat que les despeses de les comunitats autònomes han crescut molt més que les ingressos. "Encara que els nostres ingressos hagin augmentat més que els de l'Estat [com va dir Solbes], la nostra despesa social ha crescut molt més, i la de l'Estat ha disminuït", ha puntualitzat en la compareixença posterior a la reunió setmanal del govern català.

El Departament d'Economia prepara un estudi sobre les finances catalanes per mostrar a Solbes durant la negociació per aplicar l'Estatut. I ha avançat una dada: "l'any 2007, la recaptació per transmissions patrimonials va baixar un 17%, i els ingressos de la Generalitat van créixer només el 4%, menys que l'IPC, quan la previsió era del 9%". "Si és un mal moment per a l'Estat, que haguessin millorat el finançament quan era un bon moment. No calia esperar tant, no calia ni esperar que entrés en vigor l'Estatut el juny de 2006. I crec que l'Estat hauria de compartir el desig de destinar els diners a finalitats socials", ha rematat amb to irònic i desafiant.

Tanmateix, el conseller d'Economia ha reconegut que acceptaria el cafè per a tothom anunciat per la vicepresidenta espanyola, Maria Teresa Fernández de la Vega, "si això significa aplicar el que preveu l'Estatut". "Som conscients que l'Estat planteja un model d'aplicació general i a això no ens hi oposem. Nosaltres no plantegem res contra ningú, són els altres que només es fixen en el que fa Catalunya", ha matisat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.