Política

Montilla alerta que ajornar la negociació del finançament seria il·legal i diu que no ho acceptarà

Política

El president de la Generalitat, José Montilla, assegura que ajornar la negociació Catalunya-Estat sobre el finançament autonòmic aniria en contra de la llei. Montilla afirma també que seria injust per a Catalunya, que no pot continuar sent "penalitzada" pel fet de ser solidària, i adverteix dels "seriosos" riscos polítics que aquesta actitud podria comportar.

En un article d'opinió publicat a El país, el president de la Generalitat respon un text anterior de l'expresident espanyol, Felipe González, en què proposava ajornar el debat del finançament per permetre que l'Estat surti de la desacceleració econòmica que pateix.

José Montilla qualifica de "fals dilema" la contraposició que fa Felipe González, i que ha estat abonada per alguns altres presidents autonòmics espanyols, com ara el d'Andalusia o el d'Extremadura, entre l'atenció econòmica als serveis transferits a les autonomies i la recuperació econòmica i la creació de treball a l'Estat. Per Montilla, contraposar despesa social i inversió pública "no només és negar l'eficàcia de tots dos factors com a recepta política i econòmica, sinó que amaga alguns paranys i nega principis ja consolidats".

Pel president de la Generalitat hi ha diverses raons de pes contra aquestes argumentacions. Una és que l'Estatut de Catalunya "obliga a tots". És una llei en vigor i, per tant, d'obligat compliment. "I l'Estatut disposa que abans d'agost del 2008 s'ha d'arribar a un acord de finançament bilateral perquè pugui ser aplicat a partir del 2009". La segona raó adduïda per Montilla és el reconeixement internacional que el desenvolupament econòmic i social de l'Estat està lligat a la descentralització.

Per tot això, Montilla considera que "és totalment inacceptable que aquesta situació perpetuï una injustícia lacerant en el finançament que Catalunya necessita per atendre els drets i les necessitats dels seus ciutadans". "Quin sentit té defensar el superàvit de l'Estat si aquest es produeix a expenses del dèficit de les administracions autonòmiques i locals?", es qüestiona Montilla.

"No és acceptable que la solidaritat que es reclama a Catalunya perjudiqui els drets dels catalans", diu el president, que alerta del risc de desafecció amb la política espanyola que aquesta actitud estatal podria comportar. "La solidaritat no pot acabar perjudicant els que més la practiquen, perquè aleshores esdevé abús. Ara és Catalunya qui necessita qui necessita els recursos. Li negarem el que hem reclamat i obtingut per a les altres?"

El president acaba l'article plantejant "evidències", com ell mateix diu. "Si Espanya deixa d'interessar i convenir a tothom. no serà de tothom. Aquesta és la qüestió i aquest és el risc. És tan clar com l'aigua que ens falta". "Ens la juguem tots. Catalunya pot negociar, sí; però ja no pot esperar més. I, sobretot, no pot acceptar que se li digui que ".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.