Política

Zapatero, investit president només amb els vots del grup socialista

Debat d'investidura

Els vots dels 169 diputats socialistes han permès investir José Luis Rodríguez Zapatero president del govern espanyol, el primer escollit en democràcia en segona volta i per majoria simple. Zapatero ha rebut l'abstenció de CiU, PNB, EU, ICV, BNG, Coalició Canària i Nafarroa Bai (23 vots en total). I el vot negatiu d'ERC, el PP i UPyD (158 en total).
En el discurs d'investidura, José Luis Rodríguez Zapatero ha insistit en la seva idea "d'una Espanya unida i diversa", a més d'allargar la mà diverses vegades al PP per arribar a acords en la política antiterrorista, la reforma judicial i l'estructura territorial de l'Estat.

De la mateixa manera, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha acceptat la mà estesa de Zapatero expressant la seva disposició a arribar a acords perquè ho considera "una necessitat" en política antiterrorista, el Pacte de Toledo [les pensions], la política exterior, l'estructura territorial de l'Estat i l'economia. Rajoy també s'ha referit al debat de l'aigua, assegurant que "no hi ha transvasaments bons i dolents" i que la situació que s'està vivint ara a Barcelona i la seva àrea metropolitana és la "conseqüència" de no haver fet cap transvasament.

Compromís sobre el Roine
En la intervenció de Josep Antoni Duran i Lleida, el portaveu de CiU ha remarcat el "compromís" que Zapatero "ha adquirit" per estudiar el transvasament del Roine i ha qualificat de "falta de respecte" que el president Montilla considerés una "broma de mal gust" la disposició del president espanyol a tenir en compte aquesta possible solució al problema de l'aigua.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha argumentat el seu vot negatiu assegurant que ha vist amb preocupació el fet que Zapatero hagi "sepultat" la seva idea d'un "Estat plural" per canviar el discurs cap a una "Espanya unida". També li ha criticat que el seu gir federalista s'hagi convertit en una "recentralització" per acostar-se a la posició del PP.

Ridao també li ha retret el fet que hagi preferit un pacte amb la dreta catalana i basca i que no hagi "assumit cap de les qüestions" que li va plantejar durant el primer discurs d'investidura pel que fa al finançament, la gestió del Prat i el traspàs de Rodalies. El portaveu d'ERC, però, ha remarcat que el vot negatiu no significa que ERC "tanqui la porta" a possibles negociacions.

Fixar un calendari
Pel que fa a ICV, Joan Herrera, ha argumentat la seva abstenció i ha demanat a Zapatero un "compromís amb Catalunya", fixant un calendari sobre el desplegament de l'Estatut, el traspàs de Rodalies i el problema de l'aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.