Política

Obama s’avança

Eleccions als EUA

Les enquestes afavoreixen el demòcrata Barack Obama, però el que compta són els vots i, segons les primeres dades, sembla que la votació anticipada també estaria del seu costat. Més de 16 milions de nord-americans ja han votat en algun dels 32 Estats que permeten fer-ho anticipadament. I entre aquests electors, un 53% han votat per Obama i un 34% per McCain, segons una enquesta del Pew Research Center.

A més, aquesta modalitat de vot està batent rècords de participació i molts ciutadans han de fer més de dues hores de cua abans de dipositar el seu vot. Aquest és un indicador de l’entusiasme que generen aquestes eleccions; es preveu que un terç de l’electorat voti abans del 4 de novembre en persona o per correu. El 2004 el vot anticipat va representar un 22% del total de vots i aquest any es preveu que assoleixi entre el 30% i el 35%.

Tot i que tradicionalment han estat els republicans els qui més han votat anticipadament, aquesta vegada són els demòcrates, que han respost a la crida que ha fet la campanya demòcrata. “Donem suport a Barack Obama i la seva campanya ha demanat que votem anticipadament”, deia Rosalind Fultz, una votant de Cincinnati. George W. Bush va guanyar en el vot anticipat a les eleccions del 2000 i el 2004.

Negres mobilitzats
Un estudi de Michael McDonald, de la Universitat George Mason, mostra una alta participació entre els afroamericans i els demòcrates a Florida, Geòrgia i Carolina del Nord. En aquest últim Estat ja han votat un 30% dels electors registrats.

Les autoritats han animat els ciutadans a votar abans d’hora als Estats on és possible fer-ho per evitar cues o problemes tècnics el dia de les eleccions.

A Florida, un Estat on es van registrar problemes en el recompte de vots en les eleccions de l’any 2000, ja han votat un terç dels electors del 2004 i s’ha hagut d’ampliar l’horari de votació per atendre la demanda. Hi ha qui vota abans per evitar problemes el dia de les eleccions, però també hi ha qui no ho fa perquè tem que el seu vot es perdi. Encara és massa recent la controvèrsia dels comicis de fa vuit anys.

Precisament, l’exvicepresident dels EUA Al Gore participarà avui en un acte de suport a Obama a Florida, on va perdre les eleccions fa vuit anys per un grapat de vots. Aquest Estat pot tornar a tenir la clau en aquestes eleccions i els dos candidats estan centrant esforços en aquest territori, on la cursa està molt ajustada.

Obama també va escollir Florida per aparèixer per primer cop amb l’expresident Bill Clinton, amb qui ha tingut algunes discrepàncies. El candidat li va agrair el gest i va assegurar que “tots hauríem desitjat que els últims vuit anys s’assemblessin una mica més als vuit anys de Bill Clinton”. L’aparició conjunta va ser hores després del seu espot publicitari de mitja hora, que va ser seguit per un 20% de les llars nord-americanes i per més de 26 milions d’espectadors. A l’anunci Obama hi adoptava un to presidencial i s’avançava així al curs dels esdeveniments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.