El PP sescapoleix
Espionatge al PP
Si vols que un problema no se solucioni, crea una comissió d’investigació. Això és el que se sol dir en els ambients parlamentaris, quan es venen a so de bombo i platerets equips d’investigació que, al cap d’uns mesos, acaben els seus treballs amb conclusions que no fan mal a ningú. És per aquest motiu que la decisió anunciada ahir per la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, de suspendre la investigació que feia dels casos d’espionatge i deixar-la en mans d’una comissió de l’Assemblea de Madrid sona a marxa enrere. O, cosa que és el mateix, a tirar pilotes fora, guanyar temps i deixar que, com diria l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, vagi baixant el suflé.
No obstant això, des de l’entorn del president del PP, Mariano Rajoy, s’assegura que la maniobra suposa una “claudicació” d’Esperanza Aguirre. Perquè, tot i tenir el control a l’Assemblea madrilenya, el que fa la lideresa és admetre que hi ha coses que s’han d’investigar. De fet, les fonts consultades asseguren que no va ser el millor encomanar a Dolores de Cospedal que esbrinés què estava passant, però afegeixen que no els quedava més remei vist l’enrocament que feia Aguirre, protegint els seus consellers.
Granados o González
Parlant dels consellers d’Aguirre implicats en els casos d’espionatge, Francisco Granados i Ignacio González, membres pròxims a la direcció popular asseguren que com a mínim un d’ells ha d’acabar assumint responsabilitats en tot aquest afer. Que se li ha de tallar el cap, vaja. A Granados, El País l’acusa de tenir equips d’espionatge que haurien seguit, com a mínim, tres càrrecs del partit. A González, tot i ser una presumpta víctima de l’espionatge que encara no s’ha aclarit, se li retreu haver jugat brut internament contra membres històrics del partit que tenen la confiança de Rajoy.
És per això que, tot i ser un instrument que moltes vegades acaba en no res, no es descarta que la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid acabi donant alguna sorpresa. I no és en va el que ahir va assegurar la secretària general: que actuaran immediatament si dels treballs de la comissió se’n deriven “responsabilitats polítiques”. El que també va assegurar Dolores de Cospedal és que posaran a disposició de l’Assemblea de Madrid qualsevol dada que considerin “rellevant”. És a dir, que si Aguirre no vol arribar fins al final, ells mateixos s’encarregaran de fer que s’hi arribi.
Pacte Rajoy-Aguirre
El que també asseguren les fonts consultades és que si Aguirre ha acceptat una comissió i Cospedal ha aturat la seva investigació és fruit d’un pacte entre la lideresa i Rajoy. Al president del PP se l’acusarà, sens dubte, d’haver cedit aturant una investigació dins el partit. Però el que aconsegueix el de Pontevedra amb això és que Aguirre no li posi bastons a les rodes fins després de la seva cita determinant: les eleccions europees.