Política

Comença la cimera del G-8 amb el canvi climàtic i la crisi energètica i dels aliments com a punts clau

Cimera G-8

Els governs més poderosos del món es reuneixen des d'avui fins dimecres a l'illa japonesa de Hokkaido en la cimera anual del G-8, amb el canvi climàtic i la crisi dels preus de l'energia i dels aliments com a prioritats del debat. El club d'Estats líders està avui format pels Estats Units, el Japó, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, el Canadà, Rússia i la Unió Europea, tot i que per la seva importància també hi estan convidats una dotzena de grans països dels cinc continents.

A la cimera d'enguany hi tindran el protagonisme la Xina i l'Índia, als quals Occident pressiona perquè assumeixin un paper protagonista en el que el G-8 anomena "la revolució energètica". De fet, el president nord-americà, George W. Bush, que assisteix a la seva última reunió del G-8, apunta a la responsabilitat de la Xina i l'Índia per aturar el canvi climàtic.

Convidats a la cimera del G-8 hi haurà set presidents africans, amb qui se celebrarà una sessió plenària per analitzar el desenvolupament del continent africà: des dels programes d'ajudes internacionals fins a la presència dominant de les empreses i conglomerats públics indis i xinesos. Des d'Àsia i el Pacífic també assistiran a la cimera Austràlia, Indonèsia i Corea del Sud.

Les concessions pactades amb Corea del Nord perquè renunciï al seu programa d'armament nuclear, el conflicte diplomàtic amb l'Iran i l'augment de la violència a l'Afganistan seran els conflictes internacionals més destacats de l'agenda del conclave de Hokkaido.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.