Els ecologistes veuen insuficient la sanció a Ercros i volen un procés penal

Reclamen que s'obligui a reforçar els mecanismes de seguretat per evitar fuites com la del juliol

La decisió del Departament d'Interior de sancionar Ercros amb 60.000 euros per la fuita del 22 de juliol passat ha deixat insatisfets els ecologistes. «Més val això que res, però tinguem en compte que per a Ercros 60.000 euros és no-res», comentava el membre del Gepec, Joan Ramon Mendo. L'entitat aposta perquè les administracions implicades forcin les empreses a fer «inversions en la seguretat i el control» de les seves plantes més que no pas fer-los pagar multes. «Ens agradaria que tampoc no s'arxivés un expedient un cop s'ha pagat la sanció, i que se seguís investigant judicialment, ja que hi va haver una negligència que podria haver tingut conseqüències per a la població», va afegir Mendo.

En una línia semblant es va expressar l'entitat tarragonina Mediterrània. El president de l'associació, Àngel Juárez, va qualificar la multa de Protecció Civil d'«irrisòria» i es confessava «decebut i impotent» davant del cas. «Amb aquests 60.000 euros no hi ha ni per pagar el cost que va tenir la fuita per a la societat civil, que vam haver de costejar tot el dispositiu d'emergència», afegeix. Així mateix, el membre de l'entitat canongina Canonja 3, Joan Pons, també es va afegir ahir a la petició de millora de la seguretat d'aquest tipus d'empreses, i va considerar que la sanció «potser no és suficient comparat amb l'alarma molt important que va causar l'incident entre la població afectada».

Descoordinació

Per la seva banda, Joan Aregio, el portaveu de CiU a Tarragona (grup que havia criticat l'arxivament de dos expedients sancionadors més, anteriors, contra Ercros) va valorar positivament la multa, però va recordar també la descoordinació en l'activació dels plans d'emergència. «La delegació del govern, que en va ser la responsable, també hauria de ser sancionada», va dir.

Revisar protocols i més formació

a.p. / ò.p.j.

Des de l'Ajuntament de Tarragona, el regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo, va valorar positivament la sanció. «Part de la culpa de la descoordinació que hi va haver sembla que va ser de l'empresa, que no va seguir els protocols», va detallar. Castillo també va avançar que, juntament amb la Generalitat, s'està intentant revisar els protocols d'actuació en aquests casos per evitar el caos del juliol. A la Canonja, l'alcalde Roc Muñoz, tot i mostrar la seva conformitat amb la sanció, va reclamar que es prioritzin «altres coses abans que les multes», i va apostar perquè s'insisteixi en la formació de la població perquè sàpiga com reaccionar en una emergència química. D'altra banda, el delegat del govern al Camp, Xavier Sabaté, va recordar que la decisió de Protecció Civil és ferma, i que si Ercros hi presenta recurs, el govern de la Generalitat «la defensarà».

La investigació arriba al jutjat

a.p. / g.p.

El mes de juliol passat, la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va decidir obrir diligències d'ofici sobre la fuita davant els indicis que els fets poguessin ser constitutius d'un delicte ecològic. El 13 d'octubre passat, però, el fiscal va optar per tancar la investigació després d'assabentar-se que al jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona s'estaven revisant els mateixos fets a partir d'una denúncia.

El ministeri fiscal, per tant, va interrompre la seva tasca i ha reenviat tota la documentació i informació acumulada al jutge instructor, que serà ara qui haurà de decidir si obre diligències prèvies i si, finalment, el tema ha de ser jutjat per l'existència d'indicis de delicte. Segons va confirmar ahir la mateixa fiscalia, l'òrgan encara continua rebent documentació diversa sol·licitada sobre l'incident. El fiscal, a més, va encarregar l'estiu passat al Seprona que investigués els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciència

Mart alberga grans reserves d’aigua, però massa profundes per accedir-hi

barcelona
successos

Mor el conductor d’una moto en un xoc frontal amb un turisme a Sant Celoni

Sant Celoni
canvi climàtic

Gairebé 48.000 morts per calor a Europa el 2023, el segon pitjor any de la dècada

barcelona
Societat

La Festa Major de Badalona tindrà un Punt Lila per a una celebració lliure de violències

Badalona
Societat

Mor l’excèntric empresari austríac, Richard Lugner

Lloret denuncia sis establiments per vendre alcohol a menors

lloret de mar
successos

Mor un motorista a la C-14 a Vilanova de l’Aguda

Vilanova de l’Aguda
medi ambient

Ulldecona prepara un segon pou d’emergència per abastir tant el reg com la ciutadania

Ulldecona
medi ambient

Denunciats quatre furtius

Barcelona