Medi Ambient també «absol» Ercros, que sí que s'exposa a una sanció d'Interior

Protecció Civil ja ha notificat a l'empresa un plec de càrrecs pel que considera una «falta greu»

Ercros no se'n sortirà amb total immunitat, si bé dos dels departaments encarregats de controlar el funcionament de la indústria química en matèria de seguretat i afectació a l'exterior no han trobat motius de pes per sancionar-la. La fuita enregistrada a la seva planta de Tarragona el 22 de juliol, per culpa d'un problema amb l'actualització del sistema informàtic de control, va generar un núvol tòxic que va amenaçar els barris de ponent i va obligar a activar el pla de seguretat química de Catalunya a Tarragona (Plaseqcat) en la seva fase d'emergència. Tot i això, i després que el DIUE ja confirmés dimarts que havia arxivat el seu expedient, ahir fonts oficials de Medi Ambient van admetre que el que va obrir el seu departament també ha estat resolt sense haver pogut acusar Ercros «de cap incompliment ni de cap irregularitat administrativa». A més, les mateixes fonts sostenen que durant l'episodi de contaminació no es van superar els límits de contaminació i toxicitat que marca la normativa vigent.

Arguments contradictoris

Això, però, no s'adiu als arguments que en el seu dia va fer servir Protecció Civil, del Departament d'Interior, per justificar indirectament una activació del Plaseqcat que va enfrontar l'Ajuntament de Tarragona i Interior mateix. Aleshores, Protecció Civil va assegurar que s'havien constatat «valors punta de toxicitat considerables», de fins a 180 micrograms per metre cúbic. Els valors mitjans de les estacions de mesura de la zona, però, segons s'infereix de les explicacions de Medi Ambient, no haurien estat tan alarmants.

De fet, serà la direcció general de Protecció Civil la que amb tota probabilitat sí que sancionarà Ercros per la via administrativa. Ja li ha notificat un plec de càrrecs i considera que la reacció de l'empresa envers l'incident, a l'hora de facilitar la posada en marxa dels protocols establerts, no va ser l'adequada, per la qual cosa li imputa una falta greu, segons van confirmar fonts de Protecció Civil, sense que se n'hagi derivat, encara, cap proposta concreta de sanció.

Episodi anterior

A més a més, d'altra banda, Ercros sí que s'exposaria a una possible multa de Medi Ambient per un altre episodi anterior, que ni tan sols havia transcendit, per haver incomplert alguns requisits que estableix l'autorització ambiental de la planta de Tarragona. Segons Medi Ambient, l'empresa va fer un mal ús de les torxes, i això sí que ha desencadenat la instrucció d'un expedient sancionador que tot just ara es troba en període d'al·legacions.

Qüestió de «sort»

Sobre la posició del DIUE i de Medi Ambient –la fiscalia també va obrir diligències, però no sembla que pugui actuar a partir del que han resolt aquests dos departaments de la Generalitat–, el grup ecologista Gepec va denunciar ahir que «l'obertura d'expedients que no serveixen per a res és una pràctica molt habitual per part del DIUE», a qui va acusar de cobrir sempre les espatlles a les empreses: «L'administració hauria d'estar al servei dels ciutadans i no pas de les empreses», va sentenciar Joan Ramon Mendo, tècnic ambiental del Gepec. «L'afectació sembla que no va ser important, però ho hauria pogut ser; això és sort, casualitat», va afegir-hi.

CiU hi veu una falta de respecte

EL PUNT

El grup municipal de CiU a Tarragona, que ja va denunciar la descoordinació que fa dos mesos i mig va suposar l'activació del Plaseqcat, va emetre ahir un comunicat en què considera «una falta de respecte de la Generalitat i de l'Ajuntament als ciutadans de Tarragona que permetin arxivar l'expedient d'Ercros». Un dels tres expedients no s'ha arxivat, però els convergents denuncien sobretot els arguments que va fer servir el DIUE per no sancionar l'empresa: «És al·lucinant sentir amb quina facilitat ens diuen que no ha passat res, que tan sols va ser una errada informàtica i que això no està previst als protocols.» El grup municipal, a l'oposició, creu que s'han de donar «moltes explicacions» sobre el que va passar aquell dia i, si és necessari, revisar els protocols, i fa una crida irònica a l'alcalde Ballesteros: «Ara és el moment que mostri la seva indignació, de la qual ens parlava el dia de l'incident, i que pensa arribar fins al final.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciència

Mart alberga grans reserves d’aigua, però massa profundes per accedir-hi

barcelona
successos

Mor el conductor d’una moto en un xoc frontal amb un turisme a Sant Celoni

Sant Celoni
canvi climàtic

Gairebé 48.000 morts per calor a Europa el 2023, el segon pitjor any de la dècada

barcelona
Societat

La Festa Major de Badalona tindrà un Punt Lila per a una celebració lliure de violències

Badalona
Societat

Mor l’excèntric empresari austríac, Richard Lugner

Lloret denuncia sis establiments per vendre alcohol a menors

lloret de mar
successos

Mor un motorista a la C-14 a Vilanova de l’Aguda

Vilanova de l’Aguda
medi ambient

Ulldecona prepara un segon pou d’emergència per abastir tant el reg com la ciutadania

Ulldecona
medi ambient

Denunciats quatre furtius

Barcelona