Medi ambient

L'Estat allargarà 15 anys la solució al litoral maresmenc

Es compromet a posar 30 milions d'un total de 50 en què estima l'actuació global

La solució combina la construcció d'espigons per estabilitzar les platges i més regeneracions de sorra

Els primers projectes per estabilitzar les platges de Premià de Mar i el Masnou ja s'estan elaborant. Així ho va assegurar ahir a Mataró el director general de Sostenibilitat, Pablo Saavedra, després de reunir-se amb representants de la Generalitat i els alcaldes del territori.

Segons va concretar, es tractaria d'allargar amb uns dics els espigons del port del Masnou i Premià de Mar per fixar el moviment de les platges, i fer-hi més aportacions de sorra, sense descartar les extraccions del fons marí o amb abocaments des de terra. Aquestes són dues de les actuacions prioritàries, amb la construcció de dics i aportació de sorra, que es recull en l'estudi per solucionar el problema de les platges al Maresme. El Ministeri de Medi Ambient es compromet a destinar 30 milions d'euros en els pròxims 15 anys per poder fer aquests espigons i abocaments de sorra al Baix Maresme.

Tot i el compromís que assumeix l'Estat per destinar 2 milions anuals a les platges del Maresme, el projecte global té un cost de fins a 50 milions d'euros per actuar també als trams entre els ports de Mataró i Arenys, i fins al delta de la Tordera. Són actuacions que, segons el director general, “no són tan urgents perquè no afecten el nivell de protecció de la costa”, i per això quedaran supeditades a la recerca dels 20 milions necessaris per finançar-les. El responsable de Medi Ambient va convidar el territori, tant els agents públics com els privats que es poden beneficiar de la millora de les platges, a contribuir al finançament per agilitar les actuacions. Segons va explicar, es compta amb la col·laboració d'Adif per garantir les inversions que ja va fent per protegir la línia de la costa dels temporals.

LA XIFRA

60
són els quilòmetres de platja de la costa del Maresme, on s'ha previst la construcció d'espigons.

LA FRASE

S'han gastat molts milions, però és el primer pla global que defineix el que més convé a cada tram
Pablo Saavedra
director general de sostenibilitat

Satisfacció, però continguda

La reacció dels alcaldes del Maresme va ser ahir de “satisfacció continguda”. L'alcalde de Cabrera, Jordi Mir (CiU), un dels municipis més castigats per la regressió, va admetre que era un pas important haver concretat les intervencions, però que tant el finançament com el calendari no el convencien. “Parlen de 15 anys i admeten que hi ha 20 milions que ningú no assumeix, de moment”, explica, i hi afegeix que l'ideal seria resoldre la regeneració de platges del Maresme en cinc anys com a màxim. Tant Mir com la regidora de Via Pública de l'Ajuntament de Mataró, Núria Calpe (CiU), van destacar que abans de Setmana Santa es farà una reunió entre la Generalitat i els alcaldes per determinar quines estratègies cal seguir a partir d'ara. D'altra banda, aquest 2015 s'actuarà, al marge del pla estratègic de les platges, al delta de la Tordera. Es tracta d'una obra puntual pels efectes del temporal que necessita unes mesures específiques. Tot i això, Saavedra reconeix que cal un estudi a fons de com s'han de situar els càmpings i negocis de restauració al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia