Medi ambient

El Maresme exigeix a l'Estat que pagui tota la recuperació de les platges

Generalitat i ajuntaments li proposen que hi sumi el cànon que cobra per les activitats al litoral

Madrid ja assumeix 30 dels 52 milions globals que costa

L'Estat, com a titular del domini públic marítim terrestre, és qui ha d'assumir en la seva totalitat el cost de regeneració de les platges del Maresme, que puja a 52 milions d'euros. Generalitat i ajuntaments afectats per la pèrdua de sorra al litoral van comunicar ahir al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural que la seva proposta de destinar entre 22,5 i 30 milions com a màxim al projecte tal com es va comprometre el mes de febrer no és suficient i que ni l'administració catalana ni les locals assumiran una inversió sobre un espai del qual no tenen la competència corresponent. A través d'un comunicat del Departament de Territori i Sostenibilitat, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, indica que l'Estat podria obtenir els diners que falten del cànon que cobra a cada Ajuntament costaner del Maresme per permetre dur a terme les activitats al litoral, igual que ho va fer l'any passat a Sitges, “quan el Ministeri va destinar puntualment el que va recaptar en aquest municipi via cànon a reposar les sorres de les seves platges”. La Generalitat i els consistoris han acordat demanar al Ministeri la creació d'una comissió bilateral per debatre la posició del territori.

Durant la trobada que es va fer al febrer, i en la qual es van presentar les diferents actuacions previstes a les platges de la comarca en funció de la seva prioritat, l'Estat ja va avançar que preveia abocar-hi diners en un termini màxim de 15 anys i a raó d'1,5 a 2 milions anuals. També en aquella reunió, segons recull el comunicat, es va informar que la resta del pressupost, fins arribar als 52, hauria de venir “de les administracions del territori i del sector turístic”.

Precisament des del teritori es confirma que l'única opció vàlida és que sigui l'Estat “qui pagui aquelles actuacions que li corresponen com a responsable final de les platges”. L'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (CiU), explica: “En la reunió ha quedat clar que els ajuntaments afectats compartim la solució per al litoral, però no el calendari ni el finançament proposats.” Mir indica que amb un increment de la inversió de Madrid es podria retallar un termini que considera “desproporcionat”. Un altre alcalde, Joaquim Ferrer (CiU), de Vilassar de Mar, afegeix que el territori no pot invertir “en un espai que no és seu”. “Si l'Estat cedeix la gestió íntegra de les platges a la Generalitat podríem començar a parlar-ne”, avança.

LA XIFRA

15
anys
vol allargar l'Estat la inversió per garantir la recuperació i estabilització de les platges del Maresme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia