Educació

Català i castellà, igual d'accessibles

La primera jornada de les PAU es va desenvolupar amb tota normalitat en els tretze tribunals gironins

Els alumnes es van haver de quedar a l'aula durant l'hora i mitja de la primera prova i els exàmens no es van fer públics fins a darrera hora

Textos de Víctor Català i Bibiana Ballbè en la prova de català

A diferència de les últimes convocatòries de les PAU, la prova de llengua castella i literatura i la de llengua catalana i literatura catalana van regir-se per criteris força semblants de dificultat i, segons l'opinió d'alguns estudiants gironins, totes dues eren igual d'accessibles. En la prova de llengua castellana, els estudiants van poder triar entre analitzar un fragment de l'obra El árbol de la ciencia, de Pío Baroja, o un text d'Eduard Punset. Els que es van inclinar pel text del llibre de Baroja –una de les lectures obligatòries del curs– van haver de fer un escrit sobre els valors i els arquetips de la publicitat. I els que van optar per Punset van haver d'escriure sobre la comunicació oral i escrita.

En la prova de llengua catalana, els examinands havien d'escollir entre un text de Drames rurals de Víctor Català i una adaptació feta a partir de l'article de la periodista Bibiana Ballbè titulat De festa: estrelles i diamants a Nova York. Una de les preguntes que van aparèixer a la prova de català centrada en el text de Victor Català demanava definir les paraules semblants muscle, múscul i musclo.

En aquest examen els estudiants havien d'escriure una escena de la vida rural que els hagués emocionat. I els que van inclinar-se pel text de Ballbè havien d'explicar el significat del següent text: “Es triga exactament quatre segons per a anar d'aquí a la porta. Jo te'n dono dos.” Aquesta prova incloïa la reproducció d'una frase o una reflexió sobre una pel·lícula, d'una cançó o d'un llibre.

Aquestes van ser els primers exàmens als quals van haver de fer front els 2.737 alumnes de les comarques gironines matriculats a les proves de les PAU en la primera jornada de la selectivitat, que es va desenvolupar amb normalitat en els tretze tribunals organitzats per a les proves.

Deu tribunals estan distribuïts en centres de la UdG, dos més en els instituts Cendrassos i Alexandre Deulofeu de Figueres i un més a l'institut La Garrotxa d'Olot. La majoria dels alumnes provenen del batxillerat, i 210, dels cicles formatius de grau superior.

Després de les proves comunes per a tots els examinands, la jornada va continuar amb les proves de disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials i ciències de la terra i el medi ambient. I a la tarda va ser el torn de les proves de literatura catalana i dibuix tècnic.

Dues novetats

El coordinador de les PAU a Girona, Pepus Daunius, va explicar que les úniques novetats d'aquesta convocatòria pel que fa a l'organització havien estat la prohibició que els joves sortissin de les aules durant l'hora i mitja que durava la primera prova i ajornar el lliurament dels exàmens al professorat dels centres fins a darrera hora del matí i de la tarda.

Segons Daunius, es van prendre aquestes mesures amb caràcter preventiu, bàsicament per evitar possibles filtracions, davant de la possibilitat que tirés endavant una vaga que hi havia convocada al transport públic i que finalment no es va dur a terme. Les proves d'accés a la universitat continuaran avui amb els exàmens d'història i història de la filosofia i els de llengües estrangeres, amb anglès, francès, alemany i italià.

Calendari

Un cop acabades les PAU, els alumnes podran consultar les notes el dia 28 al portal accesnet (httpp:// accesnet.gencat.cat). El 12 de juliol es farà la primera assignació de places i l'endemà sortiran les notes de tall. Els joves preuniversitaris que aconsegueixin plaça en primera preferència, s'hauran de matricular del 16 al 20 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ