Societat

El Vaticà demana a Lleida l'entrega de l'art sacre a l'Aragó

El Vaticà ha instat el bisbe de Lleida, Joan Piris, a lliurar les obres d'art sacre de la Franja a l'Aragó en una sol·licitud formulada per la secretaria d'Estat vaticana, segons ha confirmat aquest divendres el bisbe de Barbastre-Montsó, monsenyor Alfonso Milián.

A l'escrit, tramitat per la nunciatura apostòlica a l'Estat, diu que en el cas que la Generalitat en veti la devolució, el Vaticà plantejarà actuacions penals contra les institucions que el bloquegin i la sortida del bisbat de Lleida del Consorci del Museu Diocesà de Lleida, segons han avançat diversos mitjans de comunicació de l'Aragó, que asseguren que l'ordre ja ha arribat de Roma a Madrid i tot indica que ja l'ha rebut el bisbat de Lleida.

Milián ha manifestat que la sol·licitud formal al bisbat de Lleida és "una petició que esperava" i ha confiat a contactar amb el bisbe Piris al llarg d'aquest divendres.

"La Santa Seu esgota totes les possibilitats, accepta els recursos i els estudia amb deteniment, però quan arriba el moment i no es compleixen les sentències, es veu forçada a prendre una determinació", ha dit.

Milián ha considerat "lamentable" que s'hagi arribat a aquesta situació i que el Vaticà no hagi tingut "més remei que intervenir ordenant l'aixecament del dipòsit dels béns perquè tornin a l'Aragó".

Segons ha explicat, el bisbat de Lleida haurà de presentar un requeriment notarial al consorci del Museu Diocesà per informar del trasllat de les obres dipositades.

La recta final
El bisbe de Barbastre-Montsó ha apuntat: "Potser el meu viatge a Roma, on vaig insistir en la petició de devolució dels béns de les nostres parròquies hagi tingut a veure en la decisió del Vaticà". I ha afegit: "Crec que ara estem en la recta final". Al mateix temps ha mostrat la seva esperança que finalment es resolgui aquest conflicte, que ja fa anys que dura.

Respecte a la decisió del govern de l'Aragó d'iniciar accions judicials per reclamar la devolució dels béns, Milián ha dit que "està en el seu dret, perquè es tracta d'un patrimoni de l'Aragó, i els ha de defensar".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.