Societat

Protestes com bolets

Els pobles afectats viuen protestes d’abast local i molt irades llum. El retorn de la normalitat canalitza la indignació però no l’atura comerç. Els botiguers preparen una baixada de persianes conjunta

“No aniré mai més a votar”, amb aquestes paraules resumia Francesc Mir, un veí de Caldes de Malavella, el seu sentiment i la indignació per la falta de llum i el col·lapse viari després de la nevada de fa una setmana. “Si vaig estar hores per tornar a casa i em vaig jugar la vida relliscant amb la furgoneta per arribar al mas i estar amb els meus, ara exigiré un mínim de compromís de les administracions...”, insistia en Francesc, un del mig miler de veïns de Caldes que van muntar ahir una improvisada manifestació per protestar per l’abandonament que ha patit el poble durant la setmana.

Ahir els va tornar la llum a la majoria dels habitants de Caldes, però això no va aturar la protesta. L’alcalde, Joan Colomer, s’ha passat la setmana traient foc pels queixals, i aquest cop estava al mateix bàndol que els manifestants, protestant contra ningú, “perquè al poble no vam veure cap empleat d’Endesa fins dijous, cap administració, ni la Generalitat ni cap altra es va interessar per la nostra situació fins al cap de setmana, i la desorganització i el descontrol han estat més propis del Tercer Món”. El primer que va fet l’alcalde, en tornar la llum, va ser canviar l’ajuntament de companyia subministradora. “No confio tampoc gaire en l’altra, però com a mínim demostro la meva indignació amb un fet que afecta la companyia”.

Els destinataris de la protesta eren Endesa, el conseller Joan Saura i el director general d’Interior, Joan Boada. El crit “Volem llum”, que s’ha anat repetint a la mitja dotzena de petites manifestacions locals que s’han celebrat aquest cap de setmana en diversos pobles de l’Empordà, el Gironès i la Selva, es va transformar en “I volem dimissions”. A Caldes, els concentrats van llegir un manifest de protesta contra Endesa i el govern, i ho van aprofitar per acabar de repartir instruccions als afectats, tenint en compte que “era la millor manera de fer-los arribar els consells o recomanacions per presentar reclamacions conjuntes”, explicava l’alcalde Colomer.
El municipi va haver d’habilitar el gimnàs per acollir unes desenes de persones que havien quedat atrapades en un comboi de Renfe, diversos veïns que no van poder arribar a casa seva i altres turistes.

Els balnearis del poble no han patit talls de llum, perquè disposen de grups electrògens propis. “Sí que hem hagut de demanar molta paciència als clients”, explicava el gerent d’un dels hotels del poble. Tot i les dificultats, no s’ha enviat cap client a casa. “En canvi –es queixava–, hem estat una setmana sense poder quasi parlar amb ningú ni rebre reserves”. L’únic grup que es va enviar a casa va ser un autocar de persones amb disminució psíquica que havien allotjat en una residència, perquè es va espatllar el generador i calia retornar-los a casa “ràpidament”, explicava l’alcalde. Sortosament, la carretera estava neta i es van poder evacuar en mig dia.
La protesta de Caldes té els precedents de Lloret, Platja d’Aro, Santa Cristina, Viloví..., quasi sempre davant de l’ajuntament. I és prèvia a la que han convocat els botiguers de Lloret de Mar per dimecres. La confederació de comerciants insta la resta de botiguers afectats d’altres poblacions a sumar-se a la baixada de persianes d’aquest dimecres. La majoria d’entitats comercials, però, destinaran aquesta setmana a fer balanç de les pèrdues i a canalitzar les queixes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.