Societat

La Costa Brava tem ara pel descrèdit turístic

El sector turístic demana una campanya de compensació a Endesa per les pèrdues materials i d’imatge. L’absència de serveis llasta un sector estratègic per a Girona

En mans dels generadors. La Costa Brava es va refent, a poc a poc, de la nevada i l’apagada, però ara tem els efectes que tindrà en el turisme. ¿Aguantarà l’actual precarietat de subministrament elèctric amb l’arribada de turistes? Aquesta és la principal preocupació entre hotelers i comerciants de la Costa Brava. Però no només per Setmana Santa –falten 15 dies per a l’inici de la temporada–, sinó durant l’estiu, ja que sembla evident que els generadors i els talls puntuals formaran part del paisatge de les comarques costaneres de Girona durant mesos. “En els darrers anys en aquesta època sempre hi ha algun municipi que es queda durant unes hores a les fosques. Imagina’t la por que tenim amb l’actual xarxa de distribució de mitjana i baixa tensió”, explica Martí Sabrià, el gerent de l’associació Costa Brava Verd Hotels, entitat que agrupa la majoria d’establiments del centre del litoral gironí.

L’altra preocupació és el bon funcionament de la xarxa de telecomunicacions. “Molts telèfons fixos continuen sense línia i la cobertura dels mòbils va i ve”, explica la propietària del càmping Riembau de Platja d’Aro, Neus Gelabert.

A més dels serveis, un altre aspecte que també ha quedat tocat és la imatge de la Costa Brava a Europa, un fet que no es pot permetre, en plena crisi. Per apaivagar la situació, els hotelers ja han reclamat al conseller de turisme, Josep Huguet, que Endesa financi una campanya de promoció. “S’ha de deixar clar a l’exterior que la situació s’està normalitzant. A més, de retruc, la iniciativa també beneficiaria la companyia, perquè com més gent vingui més consum hi haurà”, adverteix Sabrià. “Molts hotels que volien començar la temporada aquesta setmana han hagut de retardar l’obertura. D’alguna manera ens ho han de compensar”, afegeix el president de l’associació d’Hotels Girona, Xavier Nicolazzi.

El sector també reclama al govern català que deixi de demanar que els propietaris de segones residències no visitin la zona afectada, tal com van fer el conseller d’Interior, Joan Saura, i Protecció Civil divendres. “Vam fer tots els esforços per poder obrir i oferir un bon servei tant dissabte com diumenge. La feina no ha servit de res, perquè no ha vingut el turisme”, denuncia un dels comerciants de l’avinguda S’Agaró de Platja d’Aro.
Pel que fa a les actuacions més urgents, hotelers, càmpings i ajuntaments fan una crida perquè els passejos marítims, els camins de ronda i els carrers estiguin “impecables” en dues setmanes. “S’han de netejar camins i començar a desbrossar”, adverteix l’alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés. “El camí de ronda està desfet i s’ha de tenir en compte que per Setmana Santa la gent no va a la platja”, afegeix la propietària del càmping Riembau.

Tot i el caos, el sector està convençut que, si s’hi posen les dotacions i els recursos necessaris, en un mes la zona afectada per la nevada es pot recuperar. “Ara el país ha d’aprendre d’aquesta situació i no deixar de pressionar Endesa, perquè, si no, ens estem jugant que la situació es torni a repetir”, adverteix Sabrià.
El que ja no es pot solucionar són les pèrdues econòmiques que la manca de subministrament els ha provocat. “Només el fet de tenir 3 dies els treballadors inactius ja ens ha suposat una despesa de més 6.000 euros”, explica Gelabert. La primera estimació feta per les cambres de comerç de Girona, Sant Feliu i Palamós xifra les pèrdues en més d’un milió d’euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.