Societat

Barcelona obre la porta perquè la transformació de la Diagonal es faci sense el tramvia

El debat en el ple de l'Ajuntament ha estat farcit de contradiccions i interpretacions lliures de les propostes de reforma de la Diagonal. El principal escull és el tramvia

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha debatut aquest divendres entorn a la consulta sobre la transformació de l'avinguda Diagonal. Però la sessió ha acabat sembrant més dubtes sobre si el tramvia s'acabarà incloent en el projecte final.

El debat ha estat ple de contradiccions, anades i vingudes, i interpretacions lliures de les propostes de reforma de la Diagonal. I el principal escull ha estat el tramvia.

El tinent d'alcalde d'Acció Social i president del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, s'ha quedat sol en la defensa a ultrança d'aquest mitjà de transport en els dos projectes que es presenten a la consulta per la reforma de l'avinguda barcelonina.

De la discussió i les intervencions que han fet els grups polítics durant el debat de l'informe presentat per Ramon García Bragado, se'n desprèn que l'opció del govern municipal "és incloure el tramvia", en paraules del mateix tinent d'alcalde d'Urbanisme, que després ha matisat que, malgrat tot, "cap de les dues opcions hipoteca altres solucions de transport que pugui decidir-se en el futur per part de l'ATM i del govern de la ciutat".

"Qui estigui d'acord en la transformació però cregui que el tramvia no és la millor opció, pot perfectament votar A o B perquè en qualsevol cas és possible qualsevol altra opció de transport públic", ha sentenciat, obrint així la porta a la reforma de l'avinguda sense el tramvia i enviant un missatge de complicitat a ERC, que ha demanat "deixar oberta la possibilitat de diverses opcions de transport públic".

Però aquest plantejament entra en contradicció directa amb la posició d'ICV. Gomà assegura que no té "cap dubte" que qualsevol de les dues opcions per transformar la Diagonal compta amb el tramvia i ha advertit que reformular l'avinguda sense aquest transport seria "enganyar" els ciutadans.

"Si finalment hi ha una decisió majoritària de la ciutadania per alguna de les dues alternatives, l'únic escenari coherent és que connectem els tramvies per la Diagonal; sense cap mena de dubte", ha explicat molt segur el regidor ecosocialista.

Opcions sense tramvia

Però el cert és que tothom ha reconegut que algunes de les opcions que s'han valorat des de l'oficina tècnica arreu de les seves diferents fases de redacció de les propostes preveien la possibilitat de no instal·lar el tramvia.

Des d'ERC han insistit en la seva reclamació de no vincular els projectes al tramvia i el seu president de grup, Jordi Portabella, ha repetit que incloure'l "provoca problemes" que no s'han detallat bé.

Des de CiU, Xavier Trias ha demanat més "respecte" per l'opció C perquè considera que des del govern s'està venent la idea que aquest és un vot que significa no transformar la Diagonal i "això no és cert".

"Es pot voler transformar la Diagonal, però no amb cap dels dos projectes que es presenten", ha explicat Trias. A més, el convergent s'ha compromès a "incloure en el programa electoral" de CiU a les properes eleccions municipals "una proposta vinculada al resultat de la consulta".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.