Societat

La reconstrucció d’Haití trigarà entre 5 i 10 anys

Els donants reunits a Mont-real mostren suport a llarg termini

Haití necessitarà ajuda internacional especial per a la reconstrucció durant un període d’entre cinc i deu anys, segons van coincidir ahir a afirmar el primer ministre haitià, Jean Max Bellerive, i el primer ministre de Canadà, Stephen Harper, durant la conferència de donants per al país caribeny celebrada a Mont-real (Canadà). “La gent d’Haití necessitarà molta més ajuda i durant molt de temps per completar la reconstrucció”, va afirmar Bellerive durant aquesta conferència en què van participar, entre d’altres, la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, el ministre francès d’Afers Estrangers, Bernard Kouchner, i la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega.

L’organització humanitària Oxfam Internacional va aprofitar la trobada per reiterar la petició que els països rics cancel·lin el deute extern d’Haití –que puja a 890 milions de dòlars–. Tot i la bona voluntat de la petició, Jean Max Bellerive va afirmar ahir que el deute extern no és a hores d’ara la principal preocupació del país, tot i que la seva cancel·lació contribuiria a tenir disponibles més recursos per ajudar la població. “El que estem buscant és un compromís de desenvolupament a llarg termini, de com a mínim entre cinc i deu anys”, ha prosseguit.

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea, de forma paral·lela, van acordar ahir enviar a Haití una missió policial formada per un mínim 360 agents per donar suport al treball de vigilància i ordre públic que coordina la missió de les Naciones Unides. D’altra banda, membres de la Unitat Canina de Rescat i Salvament K-9 de Creixell (Tarragonès) que han treballat durant els últims dies a Haití van expressar ahir la seva “impotència” davant la falta de mitjans per rescatar les víctimes atrapades sota les runes. El president d’aquesta organització no governamental, Pere Frutos, va relatar ahir en conferència informativa l’experiència “commovedora” viscuda pel seu equip en la tràgica situació que afecta Haití.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.