Societat

Tensa espera

Rumors sobre l'alliberament dels tres voluntaris segrestats a Mauritània. La confusió va intensificar ahir l'angoixa en la caravana de Barcelona Acció Solidària i els familiars

La confusió i els nervis s'han anat accentuant a mesura que passaven les hores. Dimarts al vespre, l'agència France Press assegurava que els tres voluntaris de la caravana Barcelona Acció Solidària segrestats diumenge a 150 quilòmetres de Nouakchott, la capital mauritana, havien estat alliberats sans i estalvis a la regió d'Aguouimite, entre el nord de Mauritània i el sud del Sàhara Occidental, però el ministeri espanyol d'Exteriors es va afanyar a desmentir-ho.

La presumpta localització no confirmada ha atiat l'angoixa tant entre els companys dels retinguts que ahir es van instal·lar a l'ambaixada espanyola a Nouakchott com entre els familiars i els membres de l'entitat a Barcelona. "Exteriors ho nega tot", ha confirmat el president de Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan.

La funcionària de justícia Alícia Gámez, l'enginyer Albert Vilalta i el constructor Roque Pascual han complert el segon dia desapareguts. Anaven en l'últim totterreny de la caravana, van donar una veu d'alarma perquè havien estat assaltats i quan la resta de l'expedició van recular es van trobar el vehicle amb les portes obertes, tots els objectes personals a dins i sense cap ocupant.

Rumors amunt i avall
A primera hora de la tarda de dimarts era l'agència alemanya DPA la que informava que havien estat alliberats a uns 110 quilòmetres de la població de Zourat. S'havien obert les portes de l'esperança, però poc després va comparèixer l'ambaixador espanyol a Mauritània, Alonso Dezcallar, per negar-ho. Va explicar que s'acabava de reunir amb el president del país, Mohamed Ould Abdelaziz, i no podia confirmar ni desmentir que els voluntaris catalans haguessin estat localitzats. Els rumors no van fer més que tornar a fer regnar el desànim entre els membres de Barcelona Acció Solidària.

Els voluntaris de la caravana solidària, que arriba a la novena edició, van decidir, malgrat l'angoixa, que continuaran avui fins al Senegal custodiats per l'exèrcit de Mauritània, mentre que el director de l'entitat organitzadora manté que ni tan sols el segrest aturarà els projectes solidaris.

Les autoritats espanyoles en coordinació amb les catalanes no van abaixar la guàrdia per intentar activar al màxim les negociacions diplomàtiques. Per la seva banda, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va obrir diligències per investigar el segrest, després que la comissaria general de la Policia Nacional li comuniqués dilluns els fets.

Dilluns mateix havia estat el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui, tot i no donar-ne massa detalls, va manifestar que tot apuntava que es era "un segrest d'islamistes radicals".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

El Pride reclama educació sexoafectiva diversa i de gènere

Barcelona

Reclamen mesures a Renfe per evitar la desconnexió del sud del país

Tarragona
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona