Societat

"No podem fabular i donar arguments a una reivindicació que encara no s'ha produït"

Carod-Rovira recorda, en nom del govern, que encara no se sap qui ha segrestat els tres cooperants catalans a Mauritània. Ordena a l'Agència Catalana de Cooperació reforçar la seguretat de les expedicions solidàries i demanar a les ONG que facin el mateix

El govern català tem que el cas Mauritània es converteixi en una reedició del segrest retransmès en directe que va ser el de l'Alakrana, i demana evitar les "especulacions".

Seguint l'advertiment de José Luis Rodríguez Zapatero –que va renyar els mitjans de comunicació durant el segrest del pesquer basc per haver fet massa propaganda dels pirates i haver perjudicat així la negociació–, el vicepresident de l'executiu català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha insistit aquest dimarts en la necessitat de no "especular" sobre la naturalesa del segrest dels tres cooperants catalans i sobre com s'haurà de resoldre.

"No podem especular, no podem facilitar arguments a una reivindicació possible però que encara no s'ha produït", ha advertit en una compareixença de premsa, retransmesa per televisió, després de la reunió setmanal del govern.

La hipòtesi apuntada fins ara, basada en les sospites del mateix govern de Mauritània i del ministeri de l'Interior espanyol, apunta que els dos empresaris i la funcionària del departament de Justícia segrestats estarien en mans del grup Magrib Islàmic, franquícia local de la xarxa Al-Qaida. Si es confirma la hipòtesi, l'Estat espanyol es trobarà davant la necessitat de decidir si s'ha de negociar o no amb terroristes, un plantejament que ja va provocar debats en el cas de l'Alakrana, tot i que no hi havia acord sobre si els pirates han de ser considerats terroristes, ja que no actuen amb motivacions o consignes relacionades amb qüestions polítiques o ideològiques.

De moment, Carod assegura que el govern espanyol, "aquesta vegada sí", ha posat en marxa immediatament tots els dispositius necessaris per seguir el cas i informar-ne qui n'ha d'estar informat, inclosos els familiars de les víctimes, l'Ajuntament de Barcelona i el govern de la Generalitat.

Paral·lelament, Carod ha ordenat a l'Agència Catalana de Cooperació reforçar la seguretat dels seus projectes i "evitar determinats itineraris o països si no hi ha una garantia explítica de l'exèrcit del país en qüestuó". I els funcionaris de l'agència també hauran de transmetre aquesta consigna a les ONG que siguin subvencionades. "Nosaltres no els podem ordenar res, però sí que podem insistir en la recomanació de revisar els protocols de seguretat, i han de saber que anar de bona fe no els fa impunes a l'acció delictiva", ha advertit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.