Societat

Els avis demanen a Hereu que garanteixi la teleassistència

Les entitats de persones grans suggereixen que l’Ajuntament avanci els diners que deu Zapatero | Valoren l’avenç assistencial municipal. L’oposició lamenta la poca fermesa del bipartit reclamant els fons socials

És difícil d’entendre per a les entitats que apleguen les persones grans que un bon projecte d’atenció social com l’expansió del servei de teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona vagi a ralentí perquè el ministeri de Sanitat i Polítiques Socials no traspassa el milió d’euros que ja havia compromès. “Les persones grans són les més febles del sistema i encara més les que necessiten el servei de teleassistència”, es lamentava ahir el president de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec), Màrius Cugat.

Per Cugat, però, si l’Estat no compleix el conveni, cal que l’Ajuntament tregui els diners d’una altra banda. “La qüestió és evitar que la instal·lació d’aparells s’aturi. Si cal, el consistori ha de revisar les partides pressupostàries i treure els diners d’on no siguin urgents per destinar-los a cobrir les necessitats d’aquestes persones grans o dependents que sí que tenen necessitats urgents”, va indicar. El segon tinent d’alcalde, Ricard Gomà, va reconèixer dilluns que no s’arriba a l’extrem d’aturar la distribució d’aparells de teleassistència, però sí que s’ha d’aplicar una jerarquia molt estricta de prioritats segons les necessitats dels sol·licitants mentre l’Estat no faci arribar més diners.

“Barcelona té un bon programa d’assistència sociosanitària, però ara li toca reaccionar”, assenyala el responsable de la Fatec, que recorda que moltes de les trucades dels usuaris de la teleassistència no són per qüestions greus, però que els dóna seguretat saber que tenen un servei que els atén en qualsevol moment. “Sovint l’únic que necessita aquella persona –indica– és parlar amb algú, perquè el problema que té és d’aïllament, solitud i tristor”.

Feblesa política

La negativa del ministeri de Sanitat i Política Social a cedir els fons per ampliar la teleassistència ha generat una nova polèmica política al consistori, tot i que el PSC calla i deixa en mans d’ICV-EUiA la reclamació per no incomodar Rodríguez Zapatero. La situació revifa les acusacions de l’oposició de feblesa política de l’alcalde Jordi Hereu davant dels altres executius. Joaquim Forn (CiU) creu que “exerceix més de dirigent del PSC que d’alcalde”. Àngels Esteller (PP) alerta que el servei pateix ja de “falta de personal per l’augment de la demanda”. Per la seva banda, Ester Capella (ERC) recorda que “són ja massa projectes airejats pel bipartit sense tenir fons per desenvolupar-se”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.