Societat

El Codi Penal inclourà el pla de Barcelona contra els reincidents

El projecte de llei inclou el nou tipus penal d’integració en grup criminal per als qui cometin faltes. Es recull també la proposta d’Hereu perquè es consideri delicte cometre tres faltes de furt en lloc de quatre

La ponència del projecte de llei de reforma del nou Codi Penal va tancar-se ahir amb la inclusió del pla de Barcelona contra la multireincidència en diversos articles en la línia de les peticions que, entre els mesos de febrer i març, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va traslladar en sengles cartes a 90 entitats de comerciants i d’hotelers i als 350 diputats del Congrés. Al gener, a més, Hereu ja s’havia reunit amb el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i al febrer la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va aprovar la Declaració de Barcelona en suport a aquesta lluita contra la multireincidència.

Un cop s’han creuat un bon nombre d’esmenes transaccionals entre tots els grups parlamentaris, en una reforma que ara mateix interessa a tothom, el projecte de llei ha posat èmfasi definitivament, entre altres àmbits com els delictes de terrorisme i de corrupció, i els delictes sexuals amb víctimes menors d’edat, en la resolució legal dels problemes de multireincidència que es viuen a les grans ciutats de l’Estat, amb Barcelona al capdavant de la reclamació.

El projecte, per exemple, incorpora a l’article 570 un nou tipus penal: la integració en grup criminal, com una unió de dues persones sense reunir les característiques d’organització i que tinguin l’objectiu de perpetrar delictes o faltes. També, a través d’una esmena del grup parlamentari socialista, s’ha incorporat una proposta per modificar l’article 234 del Codi en el sentit que es consideri delicte la comissió de tres faltes en lloc de quatre, com s’estipulava ara.

La ponència, en l’estat actual dels treballs, però, ha decidit deixar oberta per a la tramitació en comissió la idea de modificar el tipus de falta de furt i el concepte de reincidència i habitualitat, així com la idea de dictar ordres d’allunyament per als qui cometin furts de manera reiterada. La previsió, ara mateix, és que el dictamen del projecte de llei pugui aprovar-se a la comissió de justícia dels pròxims 21 i 22 d’abril.

El ponent del grup socialista, Àlex Sàez, s’ha mostrat satisfet “amb caràcter general” per les incorporacions que s’han introduït a la ponència perquè “responen a les demandes dels ciutadans i al procés constant de revisió a què es veu sotmès el nostre ordenament jurídic”. Des del grup de CiU, Jordi Jané ahir va apuntar que “s’ha arribat a un bon nivell d’acord”, però que CiU no votarà a favor de la totalitat del projecte si no s’endureix encara més la penalització de la reincidència en els furts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.