Societat

Blanco no convenç els grups catalans sobre el nou model de gestió del Prat

AENA ostenta el 70% de la nova societat que controlarà els aeroports, i decidirà sobre els pressupostos i les taxes

El plantejament de Foment sobre la gestió del Prat no aconsegueix convèncer, de moment, CiU, ERC ni ICV. Les tres formacions es troben a l'expectativa dels passos que el ministre Blanco pugui fer abans del dia 12 de gener, quan presentarà el model al Congrés. De moment el document que té sobre la taula segueix les línies del de Magdalena Álvarez, i atorga dret de veto per a AENA en qüestions estratègiques.

AENA ostenta el 70% de la nova societat que controlarà els aeroports, i decidirà sobre els pressupostos i les taxes, mentre que l'ens gestor de l'aeroport del Prat (on AENA també controlarà el 51%) podrà aprovar el pla director i decidir sobre aspectes com els preus dels locals comercials. L'altre 49% se'l repartiran les institucions catalanes i el sector privat.

Blanco ha suavitzat alguns dels punts del document que va presentar als partits a l'octubre, que ja va obtenir un "no" rotund dels republicans, de CiU i d'ICV. La novetat amb què pretén acostar les posicions és la capacitat de veto de les institucions catalanes en qüestions secundàries. Els grups catalans ho consideren insuficient perquè la capacitat "determinant" de Catalunya queda reduïda a la mínima expressió.

Joan Ridao, que s'ha reunit aquest dimarts amb Blanco, recorda que encara no s'ha tancat el catàleg de qüestions que puguin ser objecte de bloqueig per part de les institucional catalanes, però en tot cas apunta que aquesta capacitat de veto només tindrà efecte sobre algunes de les propostes que l'ens gestor del Prat ha d'elevar a la societat que controlarà els aeroports, i per tant és de curt recorregut.

El diputat de CiU Pere Macias, que es va trobar amb Blanco el passat dijous, afirma que en el nou model manté els tics del de Magdalena Álvarez i només descentralitza la gestió en societats on l'Estat torna a tenir majoria del 51%, de manera que el paper de les administracions catalanes "serà subsidiari" i el dret de veto es restringeix només a les decisions menys importants.

El portaveu d'ICV, Joan Herrera, també va mantenir aquest dilluns una conversa amb el ministre en què aquest li va exposat els eixos del nou model. Els ecosocialistes mantenen també la postura acordada al Parlament de Catalunya, tot i que Herrera vol esperar a veure com Blanco concreta sobre un document les promeses que les administracions catalanes disposaran d'una "posició determinant".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.