Societat

La vacuna contra la grip serà al mercat d’aquí 4-6 mesos

L’OMS donarà l’ordre de fabricació a les farmacèutiques quan s’activi la fase 6 d’epidèmia. En un any se’n produiran entre 1.000 i 2.000 milions d’unitats. Les dosis s’hauran de dosificar per als grups de risc

La carrera per fabricar la vacuna contra la grip A(H1N1) –denominació oficial de la grip porcina o grip nova– ha començat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha posat en contacte amb la indústria farmacèutica i d’aquí poques setmanes podria donar l’ordre d’iniciar el desenvolupament de la vacuna. “No tenim cap dubte que és possible produir una vacuna efectiva en un període de temps relativament curt”, va explicar ahir a Ginebra Marie-Paule Kieny, directora del programa de recerca en vacunes de l’OMS. La doctora Kieny, no obstant, va detallar que per tenir la vacuna al mercat encara faran falta entre quatre i sis mesos de feina.

Primer, l’OMS ha d’autoritzar que les mostres del virus A(H1N1) que s’estan cultivant al Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units siguin facilitades a les companyies farmacèutiques especialitzades en la fabricació de vacunes contra la grip. Aquesta primera fase es podria realitzar entre mitjans i finals d’aquest mes. Després s’haurà de desenvolupar la vacuna, posar-la a prova en animals de laboratori (en aquest cas en fures) i en humans, i finalment iniciar-ne la fabricació massiva.

El principal dubte de l’OMS és el moment concret en què s’ha de donar l’ordre d’inici de fabricació de la nova vacuna. El problema és que tan aviat com s’iniciï la fabricació de la nova vacuna s’haurà de reduir la producció de les vacunes de la grip estacional i això pot provocar problemes d’abastament.

Marie-Paule Kieny va indicar ahir que l’ordre de fabricació de la nova vacuna no es donarà fins que la pandèmia sigui un fet, és a dir, quan l’OMS hagi situat l’alerta per l’epidèmia en el nivell 6.

L’OMS i la indústria farmacèutica calculen que en un any es podrien fabricar entre 1.000 i 2.000 milions d’unitats de la nova vacuna. Aquesta quantitat, però, serà insuficient per cobrir tot el món i en conseqüència, l’OMS i els governs hauran de posar-se d’acord per distribuir la vacuna entre els grups de població de més risc (nens i persones grans, per exemple), i per fer arribar la vacuna en condicions acceptables als països menys desenvolupats.

La doctora Kieny va explicar que a banda dels grans fabricants de vacunes de grip actuals, l’OMS s’ha posat en contacte amb les companyies de països en desenvolupament com el Brasil i la Xina per millorar la capacitat de producció mundial i garantir una distribució equitativa de la vacuna i un preu de venda que sigui accessible per a tota la població i tots els països.

Contagis sense viatjar a Mèxic
El noi de Barcelona que va contreure el virus de la grip nova sense haver estat a Mèxic –es va contagiar per la seva companya que sí que havia visitat aquest país– ja no és l’únic. Nous casos de contagis secundaris van ser confirmats ahir a Alemanya, el Canadà i el Regne Unit. A més, és molt possible que alguns dels contagis detectats l’última setmana a Nova York siguin també de secundaris. A Alemanya el primer cas d’aquest tipus ha sigut una infermera que havia atès una persona contagiada a Mèxic. A Escòcia i el Canadà els contagis van ser a través de companys dels viatgers.

En tots els casos de grip A(H1N1) detectats fins ara fora de Mèxic la malaltia s’ha desenvolupat amb símptomes molt lleus. L’única excepció va ser dimecres la mort d’una nena als Estats Units, però cal recordar que en aquest cas la infecció s’havia produït a Mèxic.

D’altra banda, el primer cas d’aquesta variant de la grip al continent asiàtic es va confirmar ahir a Hong Kong. La víctima és un turista mexicà que havia fet escala prèvia a Xangai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.