Societat

La grip nova pot infectar mig Europa

Entre 200 i 250 milions de persones podrien tenir afectacions lleus per l’A/H1N. “Només uns pocs partiran símptomes greus”, preveu un expert

Les autoritats polítiques i sanitàries de la Unió Europea demanen que no es creï alarmisme innecessari pel perill d’infecció del virus de la grip d’origen porcí A/H1N1, però es preparen per fer front a una important pandèmia.

Angus Nicoll, màxim responsable del programa de vigilància de la grip del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) va calcular ahir que una pandèmia de la grip nova –primera denominació aprovada per la UE– podria afectar entre el 40% i el 50% de la població. En el cas de la Unió Europea (UE), que compta amb gairebé 500 milions d’habitants, podrien contreure aquesta grip entre 200 i 250 milions de persones.

Angus Nicoll va puntualitzar que la majoria dels casos seran lleus i que només un petit nombre d’afectats, especialment els grups que ja es consideren d’alt risc per a la grip estacional, tindran símptomes greus. “La majoria de les persones afectades per la grip nova tindran una malaltia lleu. Només uns pocs patiran símptomes més greus, i podem predir que es tractarà de persones grans i persones amb malalties cròniques. Per aquesta raó els països europeus han estat treballant en plans per protegir les persones més vulnerables”, va explicar l’expert de l’ECDC en una conferència celebrada a Estocolm, seu d’aquest organisme creat per la UE l’any 2005.

Angus Nicoll va explicar que el fet que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi augmentat el nivell d’alerta fins a 5 –d’un total de 6– significa que la pandèmia de grip ja és “inevitable”. La gravetat d’aquesta pandèmia en el futur dependrà del nombre d’afectats i de la severitat dels símptomes. Així, encara que la grip A/H1N1 sigui lleu –com ho ha sigut en els primers casos–, si la pandèmia afecta 200 milions de persones només a Europa, és estadísticament probable que es produeixin desenes de milers de morts. Cal recordar que la grip estacional, que no té caràcter de pandèmia, causa cada any a la Unió Europea uns 40.000 morts.

D’altra banda, els ministres de Sanitat de la UE van descartar ahir suspendre els vols cap a Mèxic, tal com havia demanat França per contenir l’expansió de la grip, perquè considera que aquesta mesura no és necessària en l’actual situació.

La ministra espanyola de Sanitat, Trinidad Jiménez, va afirmar que la proposta francesa seria una mesura “molt dràstica” que no resultarà “útil”. Després d’una llarga discussió, la ministra de Sanitat francesa, Roselyne Bachelot, va explicar que la proposta va quedar sobre la taula i que de moment no es posarà en pràctica.

Els ministres de Sanitat europeus sí que van acordar ahir donar ple suport a la recerca de vacunes i reforçar la coordinació davant el perill de pandèmia i van tornar a estudiar la possibilitat de crear un dipòsit centralitzat de medicaments antivirals, que seria complementari a les reserves de cada país.

Androulla Vassiliou, comissària de Sanitat de la UE, va indicar que hi ha preocupació per l’elevat risc de pandèmia però que en cap cas es pot caure en situacions de pànic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.