Societat

Optar a un habitatge protegit costa 20 euros

La notícia del lector

"És com comprar un dècim de loteria i esperar que et toqui per poder comprar-te un pis, amb la diferència que amb el sorteig públic el pis l'has de pagar igualment". Això va pensar la Natàlia Romero quan va llegir les bases per intentar accedir a un dels 75 habitatges protegits de la promoció que l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat posa en marxa el 2008. Claus SA, l'empresa municipal que gestiona la promoció, cobra una taxa de 20 euros per sol·licitud presentada, que posteriorment estudia per comprovar si compleix els requisits d'accés.
Segons fonts municipals, aquests 20 euros són "en concepte de despesa per la gestió que fa Claus per aconseguir els certificats necessaris". Aquests documents són el certificat cadastral de béns immobles i els certificats d'empadronament i de dades tributàries, que asseguren que l'aspirant resideix al municipi des de fa més de cinc anys i que no té deutes amb l'Ajuntament.

És la primera vegada que aquest consistori recapta una taxa pel sol fet de presentar una sol·licitud. El motiu, segons l'Ajuntament, "a banda de les despeses de gestió per als tràmits, és una mesura dissuasòria per a aquells que d'entrada ja no compleixin els requisits legals. Si saben que han de pagar 20 euros s'ho miren més i ja no fan la paperassa". En la darrera promoció que es va fer, de les 1.800 sol·licituds presentades només 1.200 s'ajustaven als paràmetres.

La Natàlia, però, només hi veu un afany recaptatori: "No té sentit que et cobrin 20 euros per uns certificats que el mateix Ajuntament fa. I si l'empresa és municipal, no va tot al mateix sac? S'aprofiten fins i tot de les promocions públiques i després s'omplen la boca amb polítiques socials".

L'Oficina Municipal d'Atenció al Públic, que expedeix els certificats municipals, ha detallat el preu de les gestions per les quals Claus cobra els 20 euros: "El certificat d'empadronament i de dades tributàries a Sant Boi és gratuït, i el de béns immobles costa 8,35 euros". Amb aquestes tarifes hi ha una diferència d'11,65 euros, que l'AVUI no ha pogut saber a què es destinen. D'altra banda, el sol·licitant no pot eximir-se del pagament dels 20 euros aportant aquesta documentació pel seu compte.

Malgrat que diu que "m'emprenya molt" pagar una taxa, la Natàlia provarà sort i amb el seu company s'apuntaran al sorteig. "No és pels 20 euros, pots comptar. És perquè no em sembla ètic que un ajuntament faci diners amb la seva pròpia acció de govern", assegura aquesta santboiana.

D'altra banda, considera que el preu dels pisos no s'ajusta gaire a la idea que ella tenia de l'habitatge protegit. "Ja sé que no trobarem gangues, però un pis de 3 habitacions costa 235.000 euros més IVA. Ens surt una hipoteca de més de 1.000 euros", explica la Natàlia.

Quan falten deu dies perquè es tanquin les inscripcions per al sorteig, s'han tramitat més de 800 sol·licituds. És a dir, que l'empresa municipal Claus ja ha recaptat 16.000 euros en taxes.

Aquesta informació ha sigut elaborada amb la col·laboració de Natàlia Romero, veïna de Sant Boi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.