Societat

El Tribunal de la Rota dóna la raó a Barbastre en el litigi per l'art sacre

Art sacre

El Tribunal de la Rota ha fet públic un decret en el qual atorga plena legitimitat a la sentència de la Signatura Apostòlica que va instar l'abril de 2007 a la Diòcesi de Lleida a tornar al Bisbat de Barbastre-Montsó els béns històric-artístics que reclamen les parròquies de la Franja.

Així ho ha assegurat a Efe el vicari judicial de la Diòcesi de Barbastre, José Mora, que ha expressat la seva satisfacció pel contingut d'un decret que tanca a Lleida la via eclesiàstica per reclamar la propietat de les 112 peces en litigi i reforça la posició de Barbastre davant de qualsevol reclamació via civil.

El decret, que confirma i argumenta una decisió dictada per aquest tribunal romà el 13 de maig d'aquest any, incideix en la "falta de competència" de la Rota per al tipus de litigi plantejat per la Diòcesi de Lleida, i en la "falta de legitimitat" del seu titular per recórrer a aquesta instància eclesiàstica.

La Rota afirma en el seu decret, que consta de quinze pàgines redactades en llatí traduïdes per José Mora, que l'origen del litigi és un acte administratiu de l'Església: el decret de 1992 de transferència de les parròquies de la Franja a Aragó, l'enjudiciament del qual correspon als tribunals administratius eclesiàstics.

En aquest sentit, segons la Rota, els tribunals eclesiàstics que van jutjar la reclamació de la Diòcesi de Lleida, la Congregació de Bisbes de Roma i la Signatura Apostòlica, són els òrgans competents per atendre els actes de govern (administratius) de l'Església.

Document jurídic
Respecte al valor jurídic del decret, Mora ha considerat que constitueix un document jurídic de "gran vàlua" ja que confirma el tancament de totes les vies a nivell eclesiàstic per a la Diòcesi de Lleida, i reforça la posició de Barbastre-Montsó.

Segons el seu parer, "en qualsevol tribunal dins de l'Estat espanyol, la resolució de la Signatura Apostòlica i el decret de la Rota són claus per demostrar que aquest és un assumpte jutjat".

Mora considera que els acords subscrits entre el govern espanyol i la Santa Seu atorguen valor estatutari al dret eclesiàstic, cosa que "en termes pràctics significa que les sentències de l'Església tenen eficàcia civil".

Satisfacció del bisbe
Per la seva banda, el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, s'ha mostrat satisfet del contingut del decret de la Rota, al confirmar i legitimar les pretensions de la seva Diòcesi sobre els béns dipositats al Museu Diocesà de Lleida.

En declaracions a Efe, ha assegurat que "això és una cosa que ja se sabia, però la contundència amb la qual expressa el tribunal els seus arguments són motiu de goig per a nosaltres i demostra, a més, que la Santa Seu és lenta però segura en les seves decisions, i així ho ha demostrat una vegada més".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.