Societat

Festes i tradicions

Els legionaris es fan seva la processó de Palafolls

L'expectació pel cos militar protagonitza un acte que obliga a tallar el trànsit més de quatre hores al barri de Sant Lluís

L'Ajuntament recorda que no ha autoritzat que hi siguin presents

Veni, vidi, vici. La presència dijous passat dels membres dels Antics Cavallers Legionaris de Barcelona al barri de Sant Lluís de Palafolls va copar tota l'atenció del públic assistent. L'acte religiós, que va començar amb més d'una hora de retard, va tenir la participació de més d'una cinquantena d'exlegionaris repartits entre el pas del Crist de la Bona Mort, els que desfilaven com si fessin instrucció i la banda de tambors i cornetes. La mala maror provocada l'any passat per la prohibició expressa de l'Ajuntament a la presència dels militars i el cas omís que hi va fer el president de la confraria, Óscar Bermán, van provocar dijous un ampli desplegament de mitjans que volien copsar l'enfrontament. En aquesta ocasió i al contrari de l'any passat, els grups d'esquerres van preferir no organitzar cap concentració pròpia i un dia abans van muntar una jornada al mateix barri on van exposar els motius de rebuig a la participació dels exlegionaris. Per la seva banda, l'Ajuntament va emetre el mateix dijous al matí un comunicat en el qual precisava que l'administració no havia promogut la processó. “No hi ha cap petició, i per tant cap autorització, d'un cos de legionaris, exlegionaris o associacions similars per desfilar demà al nostre municipi”, recollia l'escrit, que recordava que el 2016 “el ple va aprovar per una àmplia majoria una moció en què expressava el rebuig a la presència d'antics legionaris i cossos paramilitars en actes estrictament religiosos”.

Óscar Bermán, en un apart amb els mitjans previ a l'inici de la processó va repetir que es tractava d'un acte religiós i que demanava respecte a les creences de la gent que hi participava. “L'any passat teníem permís i aquest any hi ha la policia regulant el trànsit”, va destacar i va respondre la negativa de l'Ajuntament a la presència dels exlegionaris dient que “el govern vol quedar bé amb determinats col·lectius de la població”. La celebració religiosa, amb constants crits de “¡viva la legión!”, i “¡viva España!” es va desenvolupar amb normalitat pel recorregut habitual que neix i acaba al local del carrer Sant Miquel des d'on va sortir la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, un pas que porten a les espatlles només dones. La Policia Local va admetre que havien rebut un munt de queixes de veïns del barri que no podien accedir a casa seva perquè els carrers van estar tallats al trànsit a partir de les sis de la tarda i durant més de quatre hores.

Calella s'estrena

A l'hora de tancar aquesta edició Pineda de Mar i Calella celebraven també processons de Setmana Santa. La primera, amb trenta-tres anys d'història, és una de les més concorregudes, amb uns 500 membres acompanyant els tres passos i una previsió de públic de 5.000 persones. Calella s'estrenava aquest any amb un recorregut pels voltants de l'església, quaranta anys després de l'última manifestació religiosa, que un grup de fidels ha volgut recuperar de moment amb només tres figures.

LA XIFRA

4
hores
llargues va durar la processó de dijous sant a Palafolls amb el barri completament tancat al trànsit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida