Política

Municipal

El ple de Palafolls es limita a ‘renyar' el regidor del PP

La moció que demanava la dimissió d'Óscar Bermán s'aigualeix perquè l'aprovi ERC

Una quarantena d'exlegionaris fan una demostració de força

De demanar la dimissió del regidor del PP de Palafolls, Óscar Bermán, per haver desobeït un acord de ple a limitar-se a recriminar la seva actitud. La moció presentada pel PSC, en el govern, es va refer a última hora perquè ERC hi votés a favor i es va eliminar la part en què es convidava l'edil popular a deixar el seu escó. A canvi, se'l va reprovar tant a ell com a la Confraria de Sant Lluís i Santa Maria per haver permès desfilar els membres de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, malgrat que des del consistori es va prohibir expressament per votació plenària i posteriorment per decret d'alcaldia la seva presència en la processó de Setmana Santa. L'escrit també recull que l'Ajuntament es reserva la possibilitat d'iniciar accions legals i deixa en mans de la fiscalia la decisió d'actuar en cas de veure-hi delicte. Des del consistori no es farà pagar cap multa a ningú. La moció va prosperar amb els vots a favor del PSC, ICV i ERC i l'abstenció de C's.

Des de les files republicanes es va argumentar els canvis en el text original entenent que calia defensar la llibertat ideològica del regidor i fent incís en què s'havia de separar la seva responsabilitat política del seu càrrec de confrare de l'entitat. “La cua seria molt llarga si haguéssim de demanar la dimissió de tots aquells que no pensen com nosaltres”, hi va afegir el portaveu d'ERC, Francesc Alemany, que va fer una crida a “discutir amb serenor en un poble on no hi ha trencament social”. L'alcalde, Valentí Agustí (PSC), va posar l'accent en la necessitat de respectar el principi democràtic d'una decisió presa per majoria del ple, tot recordant que la processó que es va fer al barri de Sant Lluís en cap cas era una manifestació tal com defensaven els organitzadors. Agustí va insistir a separar l'aspecte religiós de la presència militar “que en altres llocs de l'Estat pot ser normal, però no aquí”.

De la seva banda, Óscar Bermán va acusar directament l'alcalde de voler-lo perjudicar, d'atacar les seves creences i de ser el provocador del mal ambient generat en el municipi pel conflicte amb els legionaris. “Aquesta moció és sectària, electoralista i oportunista”, va etzibar.

Cop de força

La presència d'una quarantena de membres de la Hermandad a la sala, encapçalats pels seus màxims dirigents, va condicionar les intervencions dels polítics en un clima de tensió que no va anar a més. Tant ells com representants de la confraria van apel·lar al seu dret constitucional per manifestar-se i van exigir a l'alcalde, després de demanar la seva dimissió, que respectés les seves creences. Alguns dels seus membres van cridar consignes a favor d'Espanya i van prometre a crits que tornarien a desfilar a Palafolls l'any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.