Societat

L'engranatge del ‘top manta'

La policia manté que al darrere de la venda ambulant no hi ha grans màfies sinó petits grups organitzats

La còpia dels cedés es fa en pisos per mitjà d'uns reproductors anomenats ‘torradores'

La decisió dels ajuntaments de Calafell i el Vendrell de permetre l'activitat del top manta en certs espais del municipi per evitar la conflictivitat a primera línia de mar ha obert un ampli debat sobre aquesta activitat il·legal i ha evidenciat un cop més la poca eficàcia de les mesures de control. La realitat és complexa, i moltes vegades els agents locals, tot i que és una activitat que per llei s'ha de perseguir, fan els ulls grossos, perquè, com bé explica el subinspector de la policia municipal de Cambrils, Josep Muñoz, els venedors de top manta són en realitat “els camells de la venda ambulant”.

La policia de Cambrils ha elaborat un informe de 40 pàgines sobre la venda ambulant al marge de la llei al municipi, en el qual denuncia que els agents locals són els únics que la combaten. Muñoz reclama a les administracions “que no es limitin a fer tasques de trinxera” i afrontin el tema des de l'arrel, actuant contra les xarxes organitzades que proveeixen els nois que es dediquen a la venda ambulant il·legal. Però quins són els elements que integren la maquinària d'aquestes xarxes i com s'organitzen? La resposta és difusa. La Policía Nacional, que aquest any ha muntat diverses operacions contra proveïdors de material a venedors ambulants, assegura que no es tracta de grans màfies. “És diferent del que passa amb les drogues o el tràfic de vehicles. En aquest cas, són grupets de tres o quatre individus que munten un taller a casa seva i compren una màquina per copiar els cedés, el que s'anomena torradora, i també són els encarregats de la distribució”, expliquen les mateixes fonts policials. Una de les últimes operacions contra la producció i distribució de cedés i devedés pirates es va fer el mes de maig passat a l'Hospitalet de Llobregat. Es van comissar 8.500 devedés i 2.500 cedés. En aquests petits tallers il·legals l'activitat és frenètica les 24 hores del dia, i la producció hi és molt alta, ja que el temps mitjà que es triga a gravar un disc és de cinc minuts, i en el cas d'una pel·lícula, de 10 minuts.

Canals de distribució

Aquests tallers de falsificació són una de les vies de subministrament dels venedors ambulants, però no és l'única. També hi ha petits tallers tèxtils, que generalment se situen en pisos particulars, però una part important del material, tal com alerta el subinspector de Cambrils, arriba en grans contenidors als ports d'Algesires i Barcelona procedents de països asiàtics i africans. També arriba gènere per via aèria, que posteriorment es guarda en trasters de lloguer o directament en grans magatzems de l'àrea metropolitana. “Molts cops el cap del clan va a comprar el material a aquests magatzems i posteriorment el distribueix entre els venedors de top manta”, explica Muñoz, que critica la passivitat de les administracions per lluitar “contra un fenomen que afecta el conjunt de la societat”. En aquests casos, més que discos i pel·lícules, el que se subministra són objectes falsificats, com ara bosses, ulleres i sabates. “La gent hauria de tenir clar que quan compra un objecte a un venedor ambulant il·legal no està fent un acte de caritat. Al darrere hi ha un comerç il·lícit i la destrucció de llocs de treball i de petites botigues”, diu el subinspector Muñoz, que no dubta a afirmar que “gran part dels diners que es paguen en el top manta van a dipòsits bancaris de la Xina”.

Cites telefòniques

L'Ahmed viu de la venda ambulat des que fa tres anys va arribar a Barcelona procedent del Senegal. No entén de màfies ni de xarxes organitzades. Ni tan sols ha de desplaçar-se als pisos o als magatzems d'on teòricament surt tot el material. Tampoc no sap que hi hagi tallers de falsificació. Ell, que ocupa l'últim esglaó de l'escalafó de la venda ambulant il·legal, es limita a esperar una trucada telefònica. “Generalment em truquen per telèfon i quedem en algun lloc perquè em passin el material”, explica l'Ahmed. Algun cop queden directament en un pis, però té clar que no és el punt de producció. “És normal que no sigui el pis on copien els discos, perquè no volen que sapiguem on són per por de les denúncies”, reflexiona. L'Ahmed no se sent explotat i tampoc té consciència que formi part de cap xarxa organitzada. Ell ven al carrer per poder sobreviure. Cada cop que va a buscar material l'ha de pagar per endavant, i el marge comercial, segons assegura, no és gaire gran. “El preu depèn de cada proveïdor, però ara és difícil poder comprar un cedé per un euro. El més normal és que et costi un euro i mig, i hi guanyes poc perquè tu l'has de vendre per dos i mig”, explica.

L'advocat Pau Rius, que ha representat en diversos judicis venedors ambulants il·legals, reclama que hi hagi un debat profund sobre el problema del top manta. “Les solucions adoptades pels ajuntaments del Vendrell i Calafell són un pedaç que no resol el problema”, considera, i surt una vegada més a defensar els venedors ambulants subratllant que si es dediquen a aquesta activitat il·legal no és per gust, sinó perquè “no tenen cap altra manera de guanyar-se la vida”.

Els venedors de ‘top manta' són els camells de la venda ambulant
Josep Muñoz
Subinspector de cambrils
Em truquen, quedem en algun lloc i em passen el material
Ahmed
venedor ambulant
Gran part dels diners que es paguen van a dipòsits bancaris de la Xina
Josep Muñoz
subinspector de Cambrils

El grup ADMC dóna suport a l'alcalde de Calafell

La polèmica pel top manta a Calafell podria desencadenar una crisi a l'equip de govern de l'Agrupació Democràtica de Calafell (ADMC). Aquest grup municipal va manifestar ahir en un comunicat conjunt amb la resta d'integrants de l'equip de govern (PSC i un regidor no adscrit) que dóna suport a l'alcalde “en les gestions que està duent a terme quant a la problemàtica del top manta”. El grup es desmarca així de Manel Romero, el secretari general d'ADMC, que ha convocat per aquesta nit (22 h) a Calafell una manifestació en contra de l'acord amb els venedors ambulants. L'equip de govern hi afegeix que Romero “menteix”, perquè en una reunió del 18 d'agost “va informar els membres del govern municipal que deixava l'Ajuntament perquè el partit (ADMC) li ha demanat que es dediqui a preparar la candidatura per a les eleccions municipals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.