Societat

El sistema judicial va errar en deixar en llibertat el presumpte assassí de la nena Mari Luz Cortés

SUCCESSOS

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) investigarà els fets "molt concrets" que han dut a "la gran errada del sistema en el seu conjunt" en el cas de la mort de la nena de cinc anys Mari Luz Cortés, amb l'objectiu de "depurar possibles responsabilitats" i "tractar de prevenir" que es repeteixin situacions com aquesta, en la qual el presumpte autor de la mort de la petita, Santiago del Valle, tenia pendents dues condemnes fermes per abusos sexuals.
Segons el portaveu del CGPJ, Enrique López, en declaracions a Onda Cero i Telecinco recollides per EuropaPress, la informació prèvia oberta pel màxim òrgan de govern dels jutges investigarà "el retard per conformar la segona sentència en què es condemna aquest subjecte a tres anys" per abusos sexuals i, en segon lloc, "per què no s'havia dictat una ordre de recerca i captura contra un subjecte que ha d'ingressar a la presó".

Per López, "la descoordinació entre jutges i policia" s'ha produït perquè, després de la segona condemna, no es va emetre aquesta ordre, que hauria permès la detenció de Del Valle "en qualsevol tipus d'actuació policial". Per contra, es va emetre "una ordre d'esbrinament de domicili", que no es posa en coneixement de tota la policia, sinó de la unitat orgànica de la policia judicial.

Segons el vocal del CGPJ, l'objectiu d'aquesta investigació és doble: tractar de prevenir nous casos com aquest i "depurar possibles responsabilitats", sobre les quals no es va voler pronunciar "per prudència". Així mateix, López es va manifestar a favor de crear "un registre d'actuacions" com el que existeix en el cas de la violència masclista. Segons el portaveu, si hagués existit aquest registre, el jutge que va suspendre la segona condemna "potser s'hauria qüestionat" fer-ho, ja que hauria sabut que tenia processos previs per la mateixa causa.

Aquest registre és "necessari i urgent", tenint en compte, a més, que aquest tipus de delinqüents "són reincidents en més d'un 40%" dels casos. Per López, el de Mari Luz és "el típic cas desgraciat que es podia haver evitat adoptant unes mesures mínimes".

Primera nit a la presó
Santiago del Valle, detingut dimarts, ha passat la primera nit a la presó provincial de Huelva, en una zona de seguretat amb vigilància especial i aïllada de la resta de la població reclusa. La mesura s'ha pres per raons de seguretat dels interns. Fonts de la presó han dit que la situació està controlada. La germana del sospitós, Rosa del Valle, també està ingressada en una zona de seguretat i sense comunicació amb la resta de la població reclusa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.