Societat

El Poder Judicial "liderarà" la reivindicació dels jutges

Justícia

Els jutjats seran avui el reflex del termòmetre del malestar existent entre el món de la justícia i el govern central. Una vaga de secretaris judicials i la convocatòria a tot l'Estat de juntes de jutges obligaran a suspendre desenes de judicis i amenacen de paralitzar, per un dia, tota l'activitat judicial. L'aperitiu a la protesta el va servir ahir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va fer públic un manifest on fa evident la seva "voluntat de liderar la reforma, millora i modernització de l'administració de justícia, reclamant de les institucions corresponents els esforços que siguin necessaris".

El document es va redactar després d'un dia d'intenses negociacions primer entre el president del Consell, Carlos Dívar, i els represenants dels jutges degans -que han convocat les juntes per avui-, i després amb els portaveus de les associacions judicials que, fins ara, s'havien mantingut al marge. Al document es fa esment a la necessitat de solucionar les mancances "històriques", però no diu res de la ingerència del poder executiu en el judicial, que tant malestar ha generat últimament entre els jutges.

En una entrevista amb l'AVUI, per exemple, el jutge degà de Barcelona, José Manuel Regadera, titllava diumenge d'"intolerables" les declaracions de la vicepresidenta del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, demanant al Poder Judicial una sanció més contundent al jutge implicat en el cas Mari Luz.

L'encontre amb els degans s'havia interpretat, en un primer moment, com un intent del CGPJ per avortar les juntes d'avui. Al final, les assemblees es mantenen i al comunicat del Consell només es fa una "crida a la responsabilitat dels jutges" i que aquests actuïn "sempre en benefici de la comunitat". La portaveu del Poder Judicial, Gabriela Bravo, va advertir que les juntes "no han de considerar-se un element de pressió".

Secretaris judicials
Mentre els jutges discutien sobre l'abast de la protesta d'avui, els secretaris van rebre un suport a la seva vaga d'aquest dimarts en forma de resolució judicial que va anul·lar els serveis mínims dictat pel ministeri de Justícia. Segons una resolució cautelaríssima del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, els únics serveis mínims que s'hauran de respectar són aquells dels jutjats de guàrdia. El ministeri havia dictat serveis més amplis i obligava, entre altres, a un normal funcionament dels Registres Civils o a les causes de casos de violència contra la dona.

La vaga dels funcionaris es fa per protestar per la sanció de dos anys de feina a la secretària del cas Mari Luz i per reclamar millores en la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.