Societat

La vacuna del càncer de coll de l'úter, eficaç en un 90%

Estudi elaborat per investigadors finlandesos de la Universitat d'Hèlsinki que publica la revista 'The Lancet'

Científics finlandesos han demostrat que la vacuna preventiva del càncer de coll de l'úter té una eficàcia del 90,4 per cent, segons un estudi que publica la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet. El càncer de coll de l'úter és sovint conseqüència del virus del papil·loma humà (VPH) i de lesions precanceroses. Quan una vacuna té una eficàcia superior al 40 per cent ja es pren en consideració.

Val a dir que hi ha més de 15 classes de càncers de coll de l'úter, i que la vacuna provada pels investigadors finlandesos actua davant els tipus 16 i 18. Però aquestes dues classes representen més del 70 per cent dels casos de VPH detectats al món.

La infecció pel virus del papil·loma humà causa el 99 per cent dels casos de càncer de coll de l'úter, el segon tipus més freqüent en les dones europees després del de pit.

740 morts a Espanya

A Espanya, el càncer de coll d'úter es diagnostica a 2.100 dones a l'any. D'elles, 740 acaben morint.

Dirigida per la professora Jorma Paavonen, del Departament de Ginecologia de la Universitat d'Hèlsinki, l'equip de científics va adeministrar la vacuna VPH 16/18 a 9.258 dones, i la vacuna contra l'hepatitis A a altres 9.267, totes infectades amb el virus del papil·loma humà o amb tenien algun d'anormalitat citològica.

Quinze mesos després, els investigadors van descobrir que la vacuna tenia un 90,4 per cent d'efectivitat contra la neoplàsia intraepitelial cervical (NIC) greu, un trastorn cervical associat als tipus 16 i 18 del virus VPH.

També van trobar que el nivell de protecció contra infeccions persistents del VPH 16/18 als sis i dotze mesos era del 80,4 per cent i del 75,9 per cent, respectivament.

Els resultats, indica l'estudi, demostren que la vacuna és efectiva i ben tolerada entre una àmplia població de dones, fet que reforça el seu valor potencial per prevenir el càncer de coll d'úter.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.