Societat

Brussel·les renya Foment pel retard de la connexió del TGV amb França

Infraestructures

La Comissió Europea ha renyat els governs espanyol i francès pel retard en la seva interconnexió ferroviària d'alta velocitat i proposa "com a solució transitòria equipar la línia històrica d'un tercer carril" per oferir "a finals del 2010 o el 2011 trens directes de Barcelona a Montpeller, Marsella, Lió i París".

Segons un informe del coordinador europeu encarregat d'accelerar la connexió del TGV amb la frontera francesa, Etienne Davignon, critica que la comissió intergovernamental de Madrid i París "no ha servit per evitar el retard" i que "la seva utilitat s'ha revelat escassa o fins i tot nul·la".

Retards fins al 2013
Davignon ha qualificat de "molt lamentable" que els governs no hagin reconegut el retard abans, "que probablement hauria permès adoptar mesures complementàries" a la Comissió. Pel coordinador europeu, l'eix ferroviari no podrà atendre l'augment de la demanda potencial de transport d'aquesta línia fins al 2013.

El coordinador de la interconnexió ferroviària entre els Estats espanyol i francès cita la connexió de Figueres com a "punt més crític" del projecte. "Sembla poc probable que les connexions directes des de França puguin anar més enllà de Figueres, i els trens procedents d'Espanya hauran de limitar-se a Perpinyà, per la incompatibilitat entre el sistema d'alimentació de l'actual línia i els combois", constata el seu informe. Per tant, "gestionar els retards registrats al sud de Figueres" és la "prioritat immediata", defensa.

La solució
Davignon proposa que "com a solució transitòria" s'estudiï  "la possibilitat d'una prolongació fins a Barcelona Sants equipant la línia històrica d'un tercer carril". El responsable comunitari pensa que "això podria permetre preveure a finals de 2010 o de 2011 serveis directes des de Barcelona fins a Montpeller, Marsella, Lió o fins i tot París, sense ruptura de càrrega a Perpinyà".

"Els retards registrats a la sortida de Barcelona i entre Girona i Figueres perjudiquen considerablement el rendiment d'aquest eix principal de la xarxa transeuropea de transport, sembla difícil que es pugui disposar de servei, fins i tot mínim, en el túnel abans de finals del 2010 o principis del 2011", critica el coordinador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.