Societat

La consellera Marina Geli informa que hi ha 10 casos sospitosos de grip porcina a Catalunya

En tots els casos es tracta de persones joves que han tornat de Mèxic en els últims deu dies

La consellera de Salut, Marina Geli, ha informat aquest matí que hi ha 10 casos sospitosos de grip porcina a Catalunya, sis homes i quatre dones, que han estat a Mèxic durant l'última setmana, tot ells a Mèxic Districte Federal i a la Ribera Maia. En un termini de 48 hores, el ministeri de Sanitat confirmarà si aquestes persones estan infectades o no amb el virus H1N1, que és el responsable de la grip porcina.

Segons Geli, en tots els casos es tracta de persones joves d'entre 21 i 32 anys que han tornat de Mèxic en els últims deu dies i ja estan aïllats de forma preventiva. Hi ha cinc persones ingressades a l'Hospital Clínic, una a l'Hospital de Sant Pau, una altra a la Clínica Plató de Barcelona, una a l'Hospital Josep Trueta de Girona, una a l'Hospital de Campdevànol i una altra a l'Hospital de Granollers. Segons ha explicat Geli, a totes els han començat a administrar l'antigripal Oseltamivir. Totes elles evolucionen bé i estan ingressades de forma preventiva.

La consellera de Salut ha llançat un missatge de tranquil·litat i "confiança" a la població i ha assegurat que només les persones que han viatjat durant l'última setmana a Mèxic i que tenen algun símptoma gripal són les que han d'anar al Centre d'Atenció Primària per, si escau, ser tractades de forma preventiva o ser derivades a un hospital. Per a totes aquelles persones que tinguin dubtes sobre el seu estat de salut després de tornar de Mèxic, hi ha a la seva disposició el telèfon de Sanitat Respon (902 111 444), on fins aquest diumenge ja s'havien rebut 132 trucades relacionades amb la grip porcina.

La consellera de Salut ha volgut remarcar que el virus es transmet per via respiratòria i en cap cas per ingesta alimentària i que, per tant, "la població general no té cap risc" de contraure la malaltia. També ha precisat que les persones que hagin tornat de Mèxic en els últims deu dies i que no presentin un quadre respiratori febril "no han de prendre precaucions específiques".

El director general de Salut Pública, Antoni Plasència, ha explicat que els deu catalans afectats han viatjat en grup a Mèxic i que dos d'ells han tornat amb el mateix avió. Per la seva banda, el doctor Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic, ha remarcat que a Mèxic D.F. hi ha un miler de persones afectades dels 20 milions d'habitants que té la capital i que per tant, tampoc cal generar l'alarma. Per Plàsència, la "significació epidemiològica" a Catalunya "no és destacada", tot i que la conselleria de Salut ha activat els mecanismes de vigilància per poder reaccionar amb rapidesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.