Societat

La Comissió Europea recomana no viatjar als països afectats per la grip porcina

La comissària europea de Sanitat  vol reduir el risc d'expandir la infecció

La comissària europea de Sanitat, Androulla Vassiliou, ha recomanat aquest dilluns que s'evitin els viatges "no essencials" a les àrees que són el centre de l'afecció de la grip porcina per a minimitzar "el risc personal i per reduir el potencial risc d'expandir la infecció a altra gent". També ha suggerit que les persones que hagin viatjat a aquests països busquin atenció mèdica immediata si noten algun dels símptomes d'aquesta infecció.

Durant la roda de premsa que ha organitzat la Comissió Europea per tractar la situació de la grip porcina, les autoritats de sanitat espanyoles han confirmat a la portaveu de la comissària de Sanitat, Nina Papadoulakis, que hi ha un cas de grip porcina a l'Estat espanyol. Amb tot, la portaveu no ha desaconsellat viatjar al país.

El fet que s'hagi donat un cas a l'estat espanyol és una notícia de molt interès per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha assenyalat Robert Medelin, director general de la direcció general de Salut i Protecció al Consumidor de la Unió Europea, perquè és aquest organisme qui declara el nivell d'alerta. En un barem de l'1 al 6, en l'actualitat i abans de conèixer el cas de l'Estat espanyol, l'OMS l'ha situat en el tres. Aquest barem té a veure amb la quantitat de casos que es transmeten de persona a persona i com s'estén la infecció. Es pot considerar que hi ha una pandèmia quan s'arriba al nivell 6.

Madelin, que ha participat en la roda de premsa, ha dit que la CE i els experts nacionals estan desenvolupant mesures i recomanacions per donar als estats membres, amb la informació sobre el cas que es té en l'actualitat. S'ha de saber encara el grau de gravetat de la infecció, ja que mentre a Mèxic ha causat morts, en d'altres països no ha estat així de moment.

Des de la Comissió s'ha recordat que es tracta d'una malaltia que es transmet entre humans, diferent de les altres grips i, per tant, no afecta al comerç de porcs i a la cadena alimentària. Mentre el fet que es transmeti entre humans suposa un "problema pitjor" del que seria si es tractés de transmissió entre animals i humans, en aquest cas la carn de porc queda fora de les mesures de contenció ja que la infecció "no té res a veure amb el menjar". És una infecció, ha dit Madelin, que "no afecta els porcs".

Respecte als antivirals i vacunes, els experts de la Comissió estan en contacte amb la indústria farmacèutica per trobar una vacuna contra aquest cas específic de grip i portar-la al mercat el més ràpid possible, però tot i així, el mínim temps d'espera seria mig any fins que es pogués subministrar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.