Societat

Els Mossos rematen la jornada amb més càrregues policials en una altra mobilització d'estudiants

Més càrregues dels antiavalots per acabar aquest dimecres de corredisses, cops de porra i detinguts. Aquest ha estat el final d'una jornada que ha començat a les sis del matí amb el desallotjament dels estudiants contraris al pla de Bolonya tancats al rectorat de la Universitat de Barcelona des del 20 de novembre.

Un miler de joves s'han concentrat a la plaça Universitat a les vuit del vespre per fer una protesta de resposta als enfrontaments d'aquest matí. Els manifestants s'han adreçat cap a la Rambla pel carrer Pelai, però allà han trobat una barrera dels Mossos que no els ha deixat continuar. Hi ha hagut una petita càrrega i la protesta s'ha desviat pel carrer Fontanella cap a la Via Laietana, per la qual s'han dirigit cap a la plaça Sant Jaume. Allà han trobat un altre cordó de mossos que els impedia accedir a la plaça per protestar davant de la Generalitat i ha estat aleshores que s'han produït diverses càrregues dures, segons ha comprovat allà mateix l'AVUI.cat.

En una espiral que s'ha anat repetint, com en un bucle, els agents carregaven contra els manifestants, que es dispersaven pels carrers del voltant de la Via Laietana. Minuts després, part dels participants tornaven al carrer principal i es repetia la càrrega, cada vegada amb més nervis. Com també ha passat al matí, diversos periodistes han estat colpejats mentre intentaven filmar o fotografiar els fets.

Dues hores abans d'aquests últims enfrontaments, el director general de la Policia de la Generalitat, Rafael Olmos, havia defensat en una compareixença davant la premsa l'actuació dels Mossos d'Esquadra d'aquest matí, després del desallotjament del rectorat, a la plaça Universitat. La policia ha fet una primera càrrega a la Gran Via a primera hora del matí contra els joves que protestaven pel desallotjament i, en una espiral que no s'ha aturat fins cap a les tres de la tarda, les protestes han anat reproduint-se i creixent d'intensitat en diferents escenaris del centre de la ciutat.

El balanç: sis detinguts, diversos ferits i molts contusionats, entre els quals hi havia una vintena de manifestants, quatre fotògrafs de diversos mitjans i onze agents. Segons Olmos, però, l'operació ha estat adequada i "proporcionada" ja que els estudiants han mantingut una actuació "molt violenta", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). "S'ha actuat segons els protocols, els cops de porra van adreçats a la part baixa del cos. Lamento que hagin rebut cops quatre fotògrafs, però s'ha de dir que eren a primera línia de les protestes i que és molt complicat discernir que són periodistes si no van molt clarament identificats", ha dit.

Rafael Olmos també ha defensat que, com a màxim responsable de la Policia i primer càrrec polític en l'organigrama de la secretaria de Seguretat Pública del departament d'Interior, li pertocava donar a ell aquestes explicacions. D'aquesta manera ha justificat que no ho hagi fet el conseller d'Interior, Joan Saura, que era al Parlament. També ha assegurat que ell es manté en contacte permanent amb el conseller.

En llibertat
Els sis estudiants detinguts avui han estat posats en llibertat amb càrrecs aquesta tarda, segons ha informat la policia catalana. Els detinguts han estat imputats d'atemptat a l'autoritat i hauran de presentar-se davant del jutge quan aquest els citi a declarar.

Una trentena d'estudiants s'han concentrat aquesta tarda davant de la comissaria dels Mossos a les Corts per protestar per l'operació i per les detencions abans d'adreçar-se a la manifestació, que ha començat a les vuit del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona
SOCIETAT

53 milions del fons de transició nuclear pendents de distribuir entre 96 municipis

Ascó
ADMINISTRACIONS

Cambrils evita que les autocaravanes aparquin a primera línia de mar

CAMBRILS

Aporten 4.000 m³ de sorra per regenerar la platja d’Altafulla

Altafulla

Campdorà ja està connectat amb el centre de Girona

girona

Basolí preveu acabar les obres a l’edifici afectat pel foc a principi del 2025

girona

Menys restriccions: es passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta

lloret de mar