Societat

Un pilot diu que hauria pogut rescatar més bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan

Xavier Rovira ha declarat davant la jutge de Gandesa que hauria pogut salvar més persones si haguessin estat a la zona

Un dels pilots d'helicòpter que van evacuar els bombers de la brigada del ministeri de Medi Ambient (Brif) en el mortal incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) ha assegurat que podria haver rescatat els bombers d'elit catalans, els Graf, si s'haguessin acostat a la seva zona. El sinistre va acabar en una gran tragèdia i va provocar encesos debats polítics.

Cinc bombers dels Graf van morir el 21 de juliol del 2009 en l'incendi originat a Horta de Sant Joan (Terra Alta), i un sisè va resultar ferit de gravetat, en un cas que investiga una jutge de Gandesa després de descobrir-se que el foc va ser intencionat.

En la seva declaració de divendres passat, el pilot Xavier Rovira va assegurar que les comunicacions dels mitjans aeris "no queden registrades", a més d'afegir que "si hi ha obstacles pel mig, és possible que no arribin les comunicacions".

En la seva declaració, el pilot de l'helicòpter 5011 va afirmar que el 21 de juliol a dos quarts de tres de la tarda  els van demanar que paressin de volar perquè era "perillós", i a un quart i mig de quatre els van dir que tornessin a volar en una situació encara més difícil. Tot això després que un dels comandaments, Hotel 0 –Bienvenido Aguado–, rebés una trucada i comuniqués als pilots que "haurien d'intentar-ho".

Després d'enlairar-se, entre dos quarts i cinc i dos quarts i deu de quatre, els va arribar un avís d'alarma dels Brif, i va baixar a evacuar-los malgrat que hi havia "vent i turbulències".

Per Xavier Rovira, "si en lloc de 25 persones del Brif haguessin estat 30, s'haurien pogut treure de l'incendi si haguessin estat a la mateixa zona".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.