Societat

Montilla defensa l'actuació d'Interior i assegura que la MAT hauria reduït la incidència de l'apagada

L'oposició acusa el tripartit de no haver estat a l'alçada en aspectes com la informació ni la prevenció de la nevada de dilluns

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat aquest dijous la tasca del departament d'Interior i d'altres departaments del govern en la nevada de dilluns passat i ha afirmat que l'executiu ha estat capaç de restablir la normalitat en vint-i-quatre hores, a excepció del subministrament elèctric a les comarques gironines. Els grups de CiU, PP i Mixt han retret al govern que no ha estat capaç de prevenir la situació ni d'informar els ciutadans sobre l'abast del temporal.

El president de la Generalitat ha defensat la tasca realitzada des de la conselleria d'Interior i la del seu titular, Joan Saura, i ha reivindicat una "dedicació a fons" per resoldre la crisi per part de l'executiu. "El govern estava on havia d’estar, començant pel seu president", ha dit Montilla, en resposta al portaveu de CiU, Oriol Pujol, i ha afegit "que hi ha coses a millorar? Segur que sí, escolti, segur que sí. Però no hi ha hagut ni desídia ni falta de dedicació".

El portaveu de CiU havia acusat el govern de no assumir responsabilitats per la seva falta de capacitat d'atendre els efectes de la nevada, i de buscar culpables fora. "En el tripartit tot és excepcional", ha afirmat Pujol. "Tot és excepcional, ho és la sequera, ho són els focs, ho són les ventades, ho són les nevades"; ha continuat per interpel·lar directament Montilla: "Desperti, senyor president, som a l’any 2010 i el país és de potes enlaire", i ha reblat "expliqui el que vulgui, senyor president.. l’escoltarem amb atenció, però pregunti’s per un moment per què el govern tripartit genera la fatiga que genera", una pregunta que ha respost afirmant que "en el dia a dia vostès no donen la talla i en els moments en els quals haurien vostès de reaccionar, el seu govern i vostè, senyor president, no estan a l’alçada".

Montilla ha retret a Oriol Pujol el seu "menyspreu" per l'actuació del govern i no ha dubtat a fer referència a situacions precedents, sota el govern de CiU.

El president també ha hagut d'afrontar els atacs del PP. El portaveu popular, Daniel Sirera, ha acusat l'executiu català de "manca de previsió, manca d'informació, descoordinació i, sobretot, manca absoluta de responsabilitat" perquè ningú no ha assumit les conseqüències de l'actuació governamental.

Defensa de la MAT
El president de l'executiu ha remarcat que els efectes de la nevada de dilluns van ser restablerts en 24 hores, a excepció dels problemes de la connexió per carretera amb França i de la greu avaria elèctrica a les comarques gironines. En aquest sentit, ha insistit que el problema és responsabilitat d'empreses privades i que la responsabilitat del govern català és pressionar perquè la situació es restableixi al més aviat possible.

Montilla ha defensat la construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) per pal·liar els efectes de l'avaria: "Les comarques gironines són pràcticament les úniques també de tot l’Estat espanyol que no tenen una línia de 400 que asseguri la qualitat del servei elèctric", ha dit, afegint que "la MAT que s’està construint no és l’única solució als problemes que hem viscut en les darreres hores, però també he de dir que sense ella els problemes han estat més grans".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.