Societat

E govern espanyol aprova l'avortament lliure fins a les catorze setmanes

El govern espanyol dóna llum verda a l'avantprojecte de llei que vol despenalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs

El govern espanyol ha aprovat aquest dijous un avantprojecte de llei de l'avortament, que té com a objectiu despenalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs. De fet, el projecte fixa un termini d'avortament lliure fins a la catorzena setmana de gestació, període en el qual la interrupció voluntària de l'embaràs es pot fer sense justificació.

Després del consell de ministres, la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, ha explicat que la llei ofereix "garanties jurídiques" a les dones i "més seguretat" als professionals sanitaris. "No crec que sigui possible proposar una llei més equilibrada que aquesta", ha dit. A més, ha assegurat que el principal objectiu és evitar embarassos no desitjats.

L'executiu espanyol ha fet aquest dijous un primer pas en l'aprovació d'aquesta llei, que ara ha de passar al Consell General del Poder Judicial i al Consell Fiscal, que hauran d'emetre els seus informes preceptius. Posteriorment, s'aprovarà com a projecte de llei i s'enviarà a les Corts espanyoles per a la seva tramitació i aprovació.

L'avantprojecte de llei estableix que, fins a les catorze setmanes de gestació, es garanteix a les dones la possibilitat de prendre una decisió "lliure i informada" sobre la interrupció de l'embaràs. Un termini que serà de fins a 22 setmanes en cas que estigui en risc la vida o la salut de la mare, o si hi hagués greus anomalies al fetus. A partir d'aquest termini, només es podrà avortar quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida o una malaltia extremadament greu i incurable.

Un dels punts més polèmics de l'avantprojecte de llei és que es planteja una modificació de la llei d'autonomia del pacient per equiparar l'avortament a la resta de prestacions sanitàries, de manera que la majoria d'edat per decidir se situa als 16 anys. La llei també garanteix la interrupció voluntària de l'embaràs dins de la cartera de serveis de la sanitat pública.

A més, amb l'avantprojecte que impulsa el govern espanyol cap dona podrà ser penada amb presó per interrompre el seu embaràs. Amb tot, l'executiu remarca que això no vol dir que les pràctiques il·legals quedin impunes davant la llei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.