Societat

Al-Qaida insisteix a reclamar l'alliberament d'islamistes empresonats a Mauritània a canvi dels cooperants catalans

Ho ha anunciat un negogiador de Mali que assegura que acaba de parlar amb els segrestadors. La reedició d'aquesta exigència complicaria el desenllaç suposadament imminent del cas

La branca magribina d'Al-Qaida insisteix que vol l'excarceració combatents islamistes, "especialment els que estiguin detinguts a Mauritània", a canvi de deixar en llibertat els tres cooperants catalans segrestats a Mauritània fa tres mesos i conduïts després pels segrestadors a algun punt de Mali.

Ho ha assegurat a les agències France Presse i Efe un membre de l'equip de negociació. "Exigeixen l'alliberament de diversos islamistes", ha dit aquesta font sota anonimat. "Jo vinc d'allà [on són els segrestadors o ell lloc on es troben amb els negociadors], i m'han insistit en la reclamació d'alliberar els seus combatents. Ho diré a qui correspon", ha afegit.

Dos diaris de Madrid, El Mundo i La Razón, ja havien anunciat aquesta condició, que ara hauria estat reiterada a aquest negociador no identificat. Darrerament aquest aspecte de la negociació havia quedat en un segon terme i les informacions procedents de fonts de Mali indicaven que el final del segrest d'Alícia Gámez, Albert Vilalta i Roque Pascual era "imminent". Ara, però, són fonts del mateix país, que està fent d'intermediari, les que anuncien el que podria ser una complicació per al procés.

Darrerament, la branca magribina d'Al-Qaida havia exigit la posada en llibertat d'islamistes presos en el cas de l'ostatge francès Pierre Camatte, alliberat el 23 de febrer, i de la parella italiana que encara manté segrestada, però no havia fet referència als cooperants catalans els últims comunicats.

Aquesta absència de reivindicació, unida a l'optimisme expressat les últimes setmanes per les autoritats malians respecte dels ostatges catalans, feia pensar que el grup que va segrestar Gámez, Pascual i Vilalta, que no seria el mateix que el dels altres casos, es limitava a demanar un rescat econòmic.

Mauritània no vol ni parlar-ne
El primer ministre maurità, Mulay Uld Mohammad Lagdaf, va assegurar aquest dijous, en una conferència de premsa a Nouakchott, que el seu país "mai no negociarà amb terroristes" d'Al-Qaida del Magrib Islàmic per excarcerar presos salafistes a canvi de l'alliberament d'ostatges.

Lagdaf va explicar que "s'estan seguint tres estratègies per tractar la qüestió del terrorisme", i que cap d'aquestes no passa per la negociació, sinó que s'intenta el diàleg –per convèncer els terroristes per convèncer-los de la contradicció entre els seus mètodes i la religió musulmana–, la inserció laboral dels joves i la força.

De fet Mauritània va cridar a consultes la setmana passada el seu ambaixador a Mali en protesta per la posada en llibertat de quatre islamistes empresonats a Bamako (entre els quals hi havia un maurità), una de les condicions exigides per Al-Qaida per alliberar Camatte.

També Algèria va retirar provisionalment el seu ambaixador a Mali i va criticar durament l'alliberament dels activistes, que va considerar una "actitud no amistosa" per part de Bamako i en contra de la convenció bilateral de cooperació judicial entre els dos països.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona